ПОЧИЊЕ БОЖИЋНИ ПОСТ

Божићни пост којим се православни хришћани припремају за обележавање празника рођења Исуса Христа, почео је данас.

Четрдесетодневни божични пост, који по значену и трајању долази после Васкршњег или Великог часног поста, који је увод у највећи хришћански празник Христовог Васкресења, почео је за Руску православни цркву, Српску православну цркву, Јерусалимску патријаршију и Свету Гору.

Остале хришћанске цркве, међу којима и већина православних, које су због веће тачности прихватиле Грегоријански календар, у посту су од пре 13 дана.

Божићни пост за све хришћане траје до 25. децемба када се слави празник Рођења. Разлике у времену славља потичу од календара, па се стога према „Јулијанском времену“ Божић обележава 13 дана касније, односно 7. јануара по Грегоријанском календару.

Хришћански пост уведен је по узору на Исуса Христа који је четрдесет дана провео у пустињи у посту и молитви и у Старом завету дао заповест Јеврејима да посте јер ће и „његови ученици постити“.

Према хришћанском учењу, утемељитељем поста „сматра се сам Исус Христос, који је уочи ступања у подвиг искупљења рода људскога укрепио себе дуготрајним постом“.

Установљење Божићног поста, као и других вишедневних постова, датира се у прве векове ришћанства и помињу се у делима светих отаца од ИВ и В века.

Првобитно је трајао седам дана, а одлука и наредба хришћанима да пред празнник Рождества посте 40 дана изречена је на сабору 1166. године.

Трајање Божићног поста објашњава се и четрдесетодневним путовањем тројице мудраца до Витлејемске пећине, у којој је рођен Богомладенац Исус.

Зато се каже да је пост звезда водиља за све оне који су хришћанство одабрали за своју веру, као што је за мудраце, који су веровали у пророчанство о рођењу Спаситеља, једина водиља била најсјајнија звезда на небу која је ишла од Запада ка Истоку и која их је довела у Витлејем.

Православни хришћани се слободном вољом одлучују на овај подвиг чија је сврха очишћење душе и тела које се постиже не само уздржавањем од мрсне хране, већ и од лоших мисли, речи и дела.

Постом се потврђује снага воље оних који као хришћани желе да својим разумом владају у свим искушењима, па се каже да је пост – подвиг целокупне личности и етички став.

У православној вери постоје четири поста годишње, а најдужи је Велики или Часни пост пред празник Васкрсења. Петровски и Госпојински пост трану две недеље пред празновање Петровдана и Велике Госпојине. Правило је такође да и славске трпезе у српским домовима у време Божићног поста буду посне.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocinje-bozicni-post/