ПОЧИЊЕ ПРИПАЈАЊЕ МАЊИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА ВЕЋИМ, БРОЈ ЂАКА ОСТАЈЕ ИСТИ

У првој фази ове реформе, 38 средњих школа биће упарено, а формирано 19 нових. То у пракси значи да ће у неком граду где постоје две школе са мало ђака обе бити угашене и од њих формирано ново правно лице.
Александар Пајић, посебни саветник министра просвете, потврђује за Новости да је ово план са којим ће Министарство просвете током лета изаћи пред Владу. Она потом треба да усвоји акт о мрежи јавних средњих школа. “Наставници неће остати без фонда часова, ученици неће бити оштећени на било који начин. Намера је да се смање непотребни трошкови и да се администрација доведе на реалну меру. Ученици који сада уписују средњу школу немају разлога за бригу, јер ће одељења објављена у конкурсу за упис остати и када се две школе споје у једно правно лице”, објашњава Пајић.

Оптимизација мреже школа почела је прошле године у Београду, а ове године, до септембра, биће реорганизовано 38 средњих школа. Њихов оснивач је Република Србија, па предлог мреже школа доноси Министарство просвете, док су основне школе у надлежности локалних самоуправа и њима је послат захтев да дају своје предлоге за рационализацију и оптимизацију школске мреже. У првом року, до 15. маја, малобројне су на захтев одговориле.

Пајић објашњава да им је крањи рок остављен до марта наредне године. Тако би у другој фази требало да буде спојено 30 основних и средњих школа и формирано 15 мешовитих, у општинама и градовима широм Србије.

Већ у конкурсу за упис у средње школе објашњено је да ће школе бити спојене.

“Почетни кораци оптимизације односе се на средње школе које имају велике објекте, а мали број ученика. Планирано је припајање мање школе већој, стварање нове школе уз задржавање свих ученика, смерова или образовних профила, укрупњавање норме наставника уз што мање технолошких вишкова и усаглашавање простора школских објеката са реалним потребама”, наводи се у конкурсу за упис у средње школе.

Извор: Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocinje-pripajanje-manjih-srednjih-skola-vecim-broj-djaka-ostaje-isti/