Početna » ПОЧИЊЕ СЕЗОНА АЛЕРГИЈА

ПОЧИЊЕ СЕЗОНА АЛЕРГИЈА

Топлије време у фебруару и раније цветање дрвећа довели су ове године до ране сезоне алергија, док број људи који имају проблеме са овим обољењима стално расте

од Паланка данас
0 Коментар


Алерголог Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине објаснила је да је зима била јако блага, а онда је дошао фебруар са температурама од 15 до 20 степени, што је проузроковало да одједном процветају све врсте дрвећа, пише ДневникПретходних година смо имали две до три врсте полена у ваздуху, али ове године се појавило десет поленових зрна одједном и то преко граничних вредности. Агенција за заштиту животне средине прати од 1. фебруара до 1. новембра, свакога дана, све алергене на 28 различитих места на територији Србије – рекла је Мирјана Митровић за К1 телевизију. Она је објаснила да су тисе и чемпреси већ преко две недеље у црвеној зони, био је ту и лешник, а сада су у црвеној зони јасен и брест.

Овакву ситуацију са поленом нисмо имали последњих година – рекла је она и додала да се деси да крене сезона цветања, која почне са два до три зрна полена, па прво дрвеће које цвета, јова, лесак, чемпреси и тисе, али која не буду одмах у неким прекограничним вредностима.

Бележили смо кретање цветања, где је било присутно пет, шест, десет поленових зрна, а сада су те вредности тисе и чемпреса преко 500, а кажемо да је гранична вредност 60 поленових зрна по кубном метру ваздуха. И онда када се ту, уместо три, појави десет, заједно са загађењем ваздуха које је присутно и за које се поленске честице вежу у градској средини, симптоми су много израженији. У руралним местима, иако има више зеленила, мања је алергичност управо због загађења ваздуха – рекла је Митровић.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept