ПОЧИЊЕ СЕЗОНА КРПЕЉА

Још увек нема већи број пријава од уједа крпеља у Дому здравља, већи број пријава, како наглашавају, очекује се у наредном периоду, јер „сезона“ крпеља тек почиње.

Да би се уједи крпеља избегли најважнија је превенција, а то је избегавање неуређених травнатих површина, ношење одеће дугих рукава и панталона са ногавицама, као и светле гардеробе, јер се на њој лакше уочавају ови инсекти.

Пожељно је на откривене делове коже нанети и неко средство против убода инсеката. 

Најактивнији у мају и јуну

Крпељи су зглавкари који својим убодом који је безболан и који не сврби , на човека могу да пренесу одређене заразне болести као што су Лајмска болест, крпељски менингоенцефалитис, Кримска Конго хеморагијска грозница, ерлихиоза, бруцелоза или лептоспироза. 
Крпељи су присутни од раног пролећа до касне јесени, а најактивнији су у мају и јуну.

Хране се крвљу људи и многих животиња, а ризик од инфекције је већи што је боравак крпеља на телу дужи.

Прегледи након боравка у природи су најважнији, како би се на време уочило да ли смо покупили неког крпеља. Уколико се дуже борави у природи препоручује се контрола целог тела на свака четири сата.
 Уколико се уочи присуство крпеља на телу неопходно је да се он у што краћем временском периоду уклони, односно у првих 24 часа,  како би се смањила вероватноћа преноса инфекције уколико је крпељ заражен.
 Вађење крпеља са тела требало би обавити у здравственој установи, а уколико то није могуће, тај посао треба да обави стручна особа искључиво механички, односно чистом пинцетом претходно дезинфикованом алкохолом.

Пре одстрањивања крпеља, место на коме се тај инсект налази не треба третирати никаквим хемикалијама – алкохолом, бензином, ацетоном.

 Најсигурније је да се вађење крпеља обави у здравственој установи.

После одстрањивања крпеља убодно место на кожи треба дезинфиковати и обавезно пратити наредних месец дана.

Нормално је да након уклањања крпеља на том месту буде мало црвенила, уколико се то црвенило не повлачи или оно почне да се шири, добије се температура, примети се малаксалост, као и неки други симптоми који немају везе са респираторним инферекцијама, обавезно се треба јавити лекару.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocinje-sezona-krpelja/