ПОЧИЊЕ УКЛАЊАЊЕ ДРВОРЕДА ЛИПА У УЛИЦИ ВУКА КАРАЏИЋА КОЈЕ ЋЕ СЕ ЗАМЕНИТИ НОВИМ СТАБЛИМА

Одељење за имовинско-правне, стамбено-комуналне, грађевинске и урбнистичке послове Општинске управе општине Смедеревска Паланка донело је решење којим одобрава уклањање 42 стабла липе у улици Вука Караџића, од улице Трга Хероја до улице Светог Саве. Решење је донето на основу мишљења Комисије за уклањање здравих стабала на јавним зеленим површинама општине Смедеревска Паланка.

Како се између осталог наводи у мишљењу стручне Комисије, улицом Вука Караџића простире се дрворед који је искључиво састављен од стабала липе која се налазе на ивици тротоара, а уз коловоз. Такође, стручна комисија у свом мишљењу истиче како се у наредном периоду може очекивати даље деловање коренових система и подизање асфалта у овом делу улице Вука Караџића.

На основу свега наведеног, а у сврху безбедности саобраћаја и квалитетног извођења радова на реконструкцији улице Вука Караџића потребно је уклонити стабла са кореном, што је уједно и констатација инспекције за државне путеве.

У оквиру пројекта реконструкције улице Вука Караџића у Смедеревској Паланци, која подразумева санацију тротоара, ивичњака и коловоза планирана је и садња 48 комада дрворедних стабала. Врсте дрворедних стабала које ће бити посађене су кугласти јавор, кугласти јасен или кугласти багрем у зависности од расположивости наведених стабала у расадницима. Ова дрворедна стабла поседују карактеристике округласте крошње, која достиже пречник од око 6 метара, а висину самог стабла око 7 метара. Стабла нису инванзивног корена и он не делује разорно на тротоаре и коловоз.

Стабла ће при набавци имати минималну висину од 3 метра, минималног прсног пречника дебла од 4 центиментра, правилно довољно развијеног корена и крошње, а биће сађена дуж улице Вука Караџића на удаљености од око 7 метара једно од другог у зависноссти од морфологије улице.

Садња је планирана за јесен 2017. године, јер се по правилу лишћарска стабла саде када немају лисну масу, а то је уједно и најбоњи период године због успешности примања.

Око стабала ће бити постављене заштитне металне решетке висине до 1.5 метара, које имају улогу да спрече механичка оштећења стабла од возила.

РЕШЕЊЕ И ОБРАЗЛОЖЕЊЕ СТРУЧНЕ КОМИСИЈЕ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pocinje-uklanjanje-drvoreda-lipa-u-ulici-vuka-karadzica-koje-ce-se-zameniti-novim-stablima/