Početna » ПОЧИЊЕ УПИС ЂАКА ПРВАКА. Очекује се 65.000 првака

ПОЧИЊЕ УПИС ЂАКА ПРВАКА. Очекује се 65.000 првака

Пријава за упис у први разред основне школе почиње преко портала еУправе 20. марта, почев од 00:00 сати и траје до 31. маја, а упис у школу почиње 1. априла, када крећу термини доласка у школу, тачније уписа и тестирања деце – речено је у Министарству просвете. Први корак је да родитељ, преко свог налога на порталу Е-управа, искаже интересовање за упис у основну школу, потом ће изабрати термин за упис и тестирање које ће бити од 1. априла до 31. маја. У заказаном термину психолог, односно педагог школе, обавиће упис и тестирање детета. Школске 2024/2025, у први разред уписују сва деца рођена од 1. марта 2017. до краја фебруара 2018. године. Постоји могућност да се у први разред основне школе упише и дете које је при поласку у школу (1. септембра) старо од шест до шест и по година. То се односи на децу рођену од 1. марта до 31. августа 2018.

од Паланка данас
0 Коментар

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је све спремно за упис ђака у први разред основне школе, а да се очекује да ће ове године 65.000 малишана постати ђаци прваци.
Она је за Танјуг нагласила да је родитељима олакшана процедура уписа у основну школу, као и да све могу урадити електронским путем, преко платформе eUpis.

Родитељима је на располагању једна дивна могућност, а то је да само једним одласком у школу добију информације и преко платформе е-Упис, упишу своју децу у први разред. То су сва деца која имају од шест и по до седам и по година на дан, односно у периоду уписа, рекла је министарка просвете.

Према њеним речима, школе и родитељи имају јасна и детаљна упутства за упис деце у основну школу, који креће 1. априла.

Начелница педијатрије Дома Здравља Савски Венац, Марија Голубовић рекла је за Танјуг да су у току и систематски прегледи како би се утврдило да ли су деца спремна за полазак у први разред.

Систематски преглед је у ствари преглед детета да се види да ли је здраво и да ли је спремно за полазак у први разред. То обухвата преглед педијатра, лабораторијске анализе, заједно са урином, преглед специјалисте од оториноларинголога, офталмолога, стоматолога, физијатра и логопеда, навела је Голубовић.

Истиче да је пожељно да се деца ревакцинишу пре поласка у школу, како би била заштићена и да би се, како каже, подигла колективна свест о заштити појединца и околине у којој ће дете боравити.

Вакцине које су обавезне и које су деца већ примила су четворовалентна вакцина против дифтерије, тетануса, великог кашља и дечје парализе и тровалентна вакцина, то је ММР, против малих богиња, заушки и рубеоле, навела је Голубовић.

Она каже да су систематски прегледи деце почели од средине јануара и да су прегледана деца, углавном спремна за полазак у школу.

Педијатар прати свако дете од раног узраста, од када дођу на прву месечну контролу и сходно томе прати се тај раст и развој. Уколико у том периоду дете има потешкоће у савладавању неких основних свакодневних вештина шаље се дефектологу, а ако има потешкоће у говору, шаље се логопеду, тако да када дође време за полазак у школу, ми већ знамо да ли има неке потешкоће, објаснила је Голубовић.

Додала је да, уколико се утврди да дете има оправдане потешкоће, упис у први разред се може одложити, о чему одлучује посебна комисија.

Извор: ТанјугPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept