Početna » ПОЧИЊУ ПРИЈАВЕ ЗА НОВУ ПОМОЋ ДРЖАВЕ ОД 12. ФЕБРУАРА: Износ је до 5.000 евра, познати и детаљи како до субвенције

ПОЧИЊУ ПРИЈАВЕ ЗА НОВУ ПОМОЋ ДРЖАВЕ ОД 12. ФЕБРУАРА: Износ је до 5.000 евра, познати и детаљи како до субвенције

ЗАХТЕВИ за куповину електричних возила уз помоћ субвенција државе, моћи ће да се подносе од 12. фебруара (понедељак).

 

За куповину возила одобрена је помоћ државе до 5.000 евра, а захтеви се подносе Министарству заштите животне средине закључно са 31. октобром. Како се сазнаје, план је био да пријаве почну десетог овог месеца, али како је субота, захтеви се примају од понедељка.Подсетимо, за ову годину за куповину возила на електрични погон планирано је издвајање 1,45 милиона евра, што је 170 милиона динара, док је прошле године тај износ био 2,5 милиона евра, односно 294 милиона динара. Субвенцију могу да добију грађани, предузетници и компаније.

Колика је помоћ?

  • За мопеде и трицикле подршка износи 250 евра у динарској противвредности.
  • За куповину електричних мотоцикала, тешких трицикала и четвороцикала износ је 500 евра
  • Док за путничка возила са највише 9 места за седење и теретна возила чија највећа дозвољена маса не прелази 3,5 тоне може да се рачуна на субвенцију од 5.000 евра у динарској противвредности.
  • Новина у Уредби је да је за ову годину, за разлику од претходних, приписано субвенционисање набавке искључиво електричних аутомобила.

Водич за подношење захтева за субвенцију за куповину новог електричног возила

До субвенције за куповину возила треба да знате шест корака.

Како наводе у Министарству за заштиту животне средине, захтев се подноси лично на писарници, или поштом. Службе министарства затим формирају предмет који иде на комисију.

Уколико је документација комплетна, приступа се изради решења о додели субвенције. Подносилац ће бити позван да преузме решење.

Решење се предаје продавцу возила или лизинг кући. Преко лизинга је потребно донети три документа, а такође и преко ауто-куће.

Подсетимо, Влада Србије обезбедила је с­уб­ве­нције за куповину еколошки прихватљивијих возила, на електрични погон, и усвојена је Уредба о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила на електрични погон. Субвенције су остале у истом појединачном износу као и прошле године, али је за ову помоћ државе ове године определило готово милион евра мањи износ него лане.

Колико има електричних возила?

Подршка за куповину електричних возила је мера подстицаја која постоји у многим државама како би се смањио број возила која као погонско гориво користе фосилно гориво и то је, без сумње, утицало на то да ових возила има све више. У Европи је, процентуално, највише електричних аутомобила у Норвешкој − више од 15 одсто од укупног броја возила, у Холандији, Данској, Шведској, Исланду − око два одсто, а у Немачкој 1,3 одсто.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept