Početna » ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА ЋЕ СЕ МОЋИ У ПРЕВРЕМЕНУ ПЕНЗИЈУ ОД 2023. ГОДИНЕ

ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА ЋЕ СЕ МОЋИ У ПРЕВРЕМЕНУ ПЕНЗИЈУ ОД 2023. ГОДИНЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа грађане да ће, у складу са Законом о ПИО, од 1. јануара 2023. године важити нови услови за остваривање права на старосну и превремену старосну пензију.

Граница за одлазак у старосну пензију код жена помера се за два месеца, тако да је услов за жене у 2023. години 63 године и шест месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања. Kод мушкараца и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања. Закон прописује померање старосног услова за жене све до 2032. године када ће услови за оба пола бити изједначени, 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Осим овог основа за старосну пензију, осигураници оба пола могу то право остварити са навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

За остваривање права на превремену старосну пензију, од 1. јануара 2023. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и 60 година живота, а женама најмање 40 година стажа осигурања и 59 година и шест месеци живота. У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто. Померање услова за одлазак у превремену старосну пензију предвиђено је до 2024. године, када ће за остваривање ове врсте права за оба пола бити потребно 60 година живота и 40 година стажа осигурања.

Поступак за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања покреће се на захтев странке који се, уз пратећу документацију, подноси надлежној филијали Фонда према месту пребивалишта подносиоца. У случају да лице нема место пребивалишта, односно боравишта на територији Републике Србије, захтев се подноси према месту последњег осигурања, наводе из ПИО фонда.

Образац захтева за остваривање права на старосну или превремену старосну пензију грађани могу добити у свакој организационој јединици Фонда или одштампати са сајта Фонда из менија Обрасци. Сваки образац захтева садржи и списак доказа потребних за остваривање права које уз захтев треба доставити Фонду. Захтев са приложеним доказима може се поднети електронски, преко веб портала е-Шалтер на насловној страни сајта Фонда, лично, на шалтеру надлежне организационе јединице Фонда или поштом, као препоручена пошиљка.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept