среда, мај 29, 2024
Početna » Подигнута граница месечних прихода за статус “ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНИ КУПАЦ”

Подигнута граница месечних прихода за статус „ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНИ КУПАЦ“

Од маја, статус енергетски угроженог купца остварују четворочлана домаћинстава чији укупан месечни приход не прелази 65.261,92 динара, објављено је у Службеном гласнику.

од Паланка данас
0 Коментар

Како је наведено у Правилнику које је донело Министарство рударства и енергетике о утврђивању усклађених износа оствареног укупног месечног прихода домаћинства као услова за стицање статуса енергетски угроженог купца, тај статус могу остварити и трочлана домаћинства чији укупни месечни приходи не прелазе 51.404,63 динара.


Месечни приход од 1. маја за домаћинства са једним чланом за статус енергетски угроженог купца не сме да прелази 23.690,05 динара, а за домаћинства са два члана 37.547,34 динара.

Месечни лимит прихода за домаћинства са пет чланова, како је објављено је 79.119,21 динара, до 92.976,50 динара за домаћинства са шест чланова, а за домаћинства са више од шест чланова за сваког додатног члана додаје се 13.857,29 динара.

Новим правилником утврђени су усклађени износи оствареног укупног месечног прихода домаћинства са индексом потрошачких цена у претходних шест месеци на основу података Републичког завода за статистику (РЗС), као услова за стицање статуса енергетски угроженог купца.

Критеријуми за стицање статуса енергетски угроженог купца су поред укупног месечног прихода домаћинства и број чланова, као и имовно стање које подразумева да домаћинство не поседује другу стамбену јединицу осим те у којој живи, а граница за једночлано домаћинство је 40 квадрата, за двочлано до 58, за трочлано до 66, за четворочлано до 74, за петочлано до 87, а за оно које броје шест или више чланова до 96 квадрата.

Процедура у вези са стицањем статуса енергетски угроженог купца спроводи се у локалним самоуправама и оне су дужне да у року од месец дана одговоре на захтев.

Уредбом о енергетски угроженом купцу једночлано домаћинство има право на умањење трошкова за струју до 120 киловат-часова (kWh) месечно током целе године, за двочлано и трочлано домаћинство граница је 160, за четворочлано и петочлано 200, а за шесточлано и веће домаћинство 250 kWh месечно.

Домаћинство на основу здравственог стања стиче статус енергетски угроженог купца ако члан домаћинства користи медицинске апарате или уређаје неопходне за одржавање здравља, а коме би обуставом струје могао бити угрожен живот или здравље.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept