(ВИДЕО) ПОДРШКА ДЕЦИ ОБОЛЕЛОЈ ОД РАКА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Сваког 15. фебруара, Свет обележава Дан деце оболеле од рака, а Национално удружење родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР, традиционално је организовало скупове на трговима, главним улицама и шеталиштима  у  више од 30 градова широм Србије.

У Смедеревској Паланци манифестација је организована на тргу код фонтане, од 12 часова, где су грађани могли да дају своје прилоге куповином балона или неког другог сувенира са НУРДОР- овим логотипом. Услед несташице хелијума који је неопходан у медицинске сврхе, ове као и прошле године нису пуштани балони подршке. Тачно у 13 часова симболично је пуштен само један златни балон а знак подршке ове године се огледао у снажном загрљају.  Раширене руке и отворено срце су све што је требало да би свет на тренутак био боље место.

Светски дан деце оболеле од рака је установљен 2002. године од стране Међународне конфедерације Удружења родитеља деце оболеле од рака. Од тада се обележава у 88 земаља широм света.

У Србији је овај датум постао део националног Календара јавног здравља 2013. године, на иницијативу удружења родитеља и уз подршку Министарства здравља.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/podrska-deci-oboleloj-od-raka-u-smederevskoj-palanci/