ПОДРШКА ЖЕНАМА У БОРБИ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ

Поводом 20. марта, Националног дана борбе против рака дојке, компанија Авон и Фонд Б92, заједно са лекарима и стручњацима, подсетили су на значај различитих типова подршке који доприносе излечењу од рака дојке, а које је неопходно пружити и у условима пандемије корона вируса.

На панелу на тему „Подршка женама у борби против рака дојке током пандемије“, који је ове године организован онлајн, под покровитељством Министарства здравља, истакнуто је да, иако је пажња јавности током протекле године оправдано била усмерена на епидемиолошке мере, превенцију и лечење ковида-19, не треба заборавити да је рак дојке још увек један од најчешће дијагностикованих малигних тумора код жена.

Такође, стручњаци подсећају да је рак дојке водећи узрок превремене смрти међу женама у Србији.

Прим. др Снежана Шушњар из Института за онкологију и радиологију Србије каже да су студије показале да пацијенти са активним малигнитетима имају већи ризик од развоја теже клиничке слике и смртног исхода ако оболе од корона вируса.

Шушњар је рекла да су лекари прилагодили терапијске протоколе ради безбедније примене онколошке терапије, како би омогућили смањену учесталост долазака у болницу, без утицаја на ефикасност лечења.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, током једне године регистровано је 4.561 новооболелих и 1.691 жена које су изгубиле битку за живот.

Прим. др Верица Јовановић, шефица Канцеларије за скрининг рака и координаторка за рано откривање рака дојке рекла је да стопа обољевања од рака дојке код жена у Србији износи 72,1 на 100.000, а стопа умирања 20,0 на 100.000 жена.

Нагласила је да се откривањем рака дојке у раној фази болести ствара могућност за његово ефикасно лецење, а да је унапредење информисања жена о знацају раног откривања тог обољења задатак целокупног друштва.

„Скрининг рака дојке је намењен здравим женама, које не осећају тегобе и треба га спроводити на што већем броју жена. Препоручује се редован скрининг, од 50 до 69 година живота, једном у две године“, каже Јовановић.

Непроцењив утицај у пружању подршке имају удружења која окупљају пацијенте ради размене искустава и охрабривања у животној борби, а прим. др Ђерђи Шарић, онколог Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ у Сомбору и председница НАЛОР-а каже да су до сада одржали десет видео конференција на различите теме, као што су иновативна терапија за рак дојке, лимфедем, безбедност хране, штетност цигарета, интегративна медицина…

Обележавање Националног дана борбе против рака дојке отпочело је 2013. године, на иницијативу компаније Авон и Фонда Б92, а уз подршку Министарства здравља Србије.

У марту се тако већ дуги низ година, на националном нивоу, истиче значај раног откривања рака дојке кроз различите активности посвећене борби против овог обољења.

Председник Управног одбора Фонда Б92 Веран Матић каже да је изузетно важно да и доба пандемије покажемо солидарност и помогнемо колико год можемо да се олакша живот свих који се боре са тешким обољењима.

„И ове године смо на Национални дан борбе против рака дојке са дивним хероинама ове борбе, као и са нашим дугогодишњим партнерима који ни у овој мучној епидемији не одустају од подршке онима којима је најпотребнија“, рекао је Матић.

Како се наводи, поред покретања кампања за подизање свести о важности превенције, компанија Авон настоји да у борби против најчешћег малигног обољења код жена допринесе и подршком пројектима организација које се баве проблемом рака дојке и обезбеђивањем потребне опреме.

Прошлогодишња донација од више од 3,5 милиона динара компаније Авон била је намењена подршци женама које су се суочиле са мастектомијом, а у сарадњи са Фондом Б92 обезбеђено је више од 1.300 специјалних ортопедских грудњака за жене широм Србије.

„У плану нам је да наставимо са активностима за подизање свести о раку дојке и важности редовних прегледа. Уједно, своју подршку пружићемо и кроз донације којима желимо да помогнемо рану дијагностику, и остаћемо отворени за сарадњу са невладиним сектором за подршку реализацији њихових пројеката“, рекла је директорка компаније Авон за Јадрански регион Данијела Шантић.

Како је саопштено, Признање за изузетан допринос у борби против рака дојке ове године припало је председници удружења Женски центар „Милица“ Весни Бонџић.

Подршку обележавању Националног дана борбе против рака дојке, поред телевизија с националном фреквенцијом, пружили су и штампани медији, као и градови Београд, Ниш и Нови Сад, који су осветлили поједине објекте розе бојом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/podrska-zenama-u-borbi-protiv-raka-dojke-tokom-pandemije/