ПОДСТИЦАЈИ ОД 5000 ДО 300.000 ЕВРА ЗА СЕОСКИ ТУРИЗАМ

 

Угоститељи који желе да унапреде своју туристичку понуду или тек започну бављење том делатношћу у руралним подручјима Србије могу да добију ИПАРД подстицаје, а рок за подношење захтева на јавном позиву је до 1. октобра.

Подношење захтева је у току, а за ову меру влада велико интересовање, речено је Танјугу у Управи за аграрна плаћања.

Корисник може да оствари право на ИПАРД подстицаје у износу од најмање 5.000 евра, а највише 300.000 евра по захтеву, без обзира на укупну вредност инвестиције.

У питању је дуго очекивани први Јавни позив за подношење захтева за одобравање пројекта за ИПАРД подстицаје за диверзификацију пољопривредних газдинстава и развој пословања, који је расписан у јуну ове године.

Јавни позив је расписан у оквиру ИПАРД Мере 7 која је инструмент претприступне помоћи ЕУ усмерен на диверзификацију пољопривредних газдинства и развој пословања улагањем у инвестиционе активности које за циљ имају развој руралног туризма и остваривање прихода пољопривредних газдинстава од непољопривредних делатности.

То се односи на изградњу смештајних капацитета, пратећих садржаја и набавку целокупне опреме потребне за пружање услуга у сектору туризма, односно угоститељства.

ИПАРД подстицаји утврђују се у процентуалном износу до 65 одсто вредности прихватљивих трошкова инвестиције, умањеном за износ пореза на додату вредност.

За тај позив опредељен је већи износ од претходно планираног, тако да ће корисницима ИПАРД Мере 7 бити на располагању 20 милиона евра јавне подршке или око 2,3 милијарде динара.

Управа за аграрна плаћања кажу да је у Србији до сада спроведено осам ИПАРД јавних позива, а реализован је и исплаћен укупно 181 ИПАРД пројекат у износу од око 8,9 милиона евра.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/podsticaji-od-5000-do-300-000-evra-za-seoski-turizam/