Početna » ПОДСТИЦАЈИ ЗА ЗАМЕНУ НАЈСТАРИЈИХ ДИЗЕЛАША-ДРЖАВА ДАЈЕ 2100 ЕВРА ПО АУТУ

ПОДСТИЦАЈИ ЗА ЗАМЕНУ НАЈСТАРИЈИХ ДИЗЕЛАША-ДРЖАВА ДАЈЕ 2100 ЕВРА ПО АУТУ

Влада Србије усвојила је средином децембра Програм заштите ваздуха у Републици Србији од 2022. до 2030. године са акционим планом, а међу мерама и активностима које ће се спроводити у наредном периоду у циљу побољшања квалитета ваздуха нашли су се и финансијски подстицаји за замену најстаријих дизел возила новијим, која мање загађују животну средину.

од Паланка данас
0 Коментар

За реализацију планова из овог стратешког документа најављена су улагања од 2,6 милијарди евра, од којих је 102 милиона евра намењено за обнову возног парка отпремањем најстаријих путничких возила, лаких теретних возила, као и аутобуса, у центре за рециклажу.
Kако се наводи у Програму заштите ваздуха, подстицаји за набавку еколошки чистијих возила износиће 2.100 евра за куповину путничког аутомобила, 2.500 евра за куповину лаких теретних возила (камиони чија највећа дозвољена маса не прелази 12 тона) и 2.900 евра за куповину аутобуса, преноси Бизнис.рс.

Наглашено је да финансијски подстицаји покривају 35 одсто трошкова набавке половних Еуро 6 или Еуро VI возила.

У програму је такође објашњено да мера за додатну обнову возног парка путем финансијских подстицаја за отпремање најстаријих Еуро 1, 2 и 3 дизел путничких возила и теретних возила (изузев Н3) и Еуро I, II и II дизел аутобуса у рециклажне центре има за циљ смањење емисија, нарочито ПМ честица, уклањањем најстаријих возила из друмског саобраћаја, која су углавном у складу са знатно нижим стандардима заштите животне средине.

Мера подразумева да ће се субвенцијама омогућити отпремање најстаријих возила из возног парка у рециклажне центре. Циљ је да до 2025. године на овај начин буде збринуто 122.300 возила, а у 2026. години још 17.900.

Агенција за безбедност саобраћаја даће предлог механизама подршке из јавних средстава за отпремање старих дизел путничких аутомобила, теретних возила и аутобуса у рециклажне центре, док су партнери у реализацији Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарство заштите животне средине.

За следећи корак, односно спровођење механизама подршке, надлежан је орган Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, док су партнери у реализацији активности Министарство заштите животне средине и Агенција за безбедност саобраћаја.

„Циљ у вези са ЕУ је побољшање ефикасности возила, а додатни ефекти мере су смањење укупних емисија Србије у циљу усаглашавања са Директивом ЕУ из 2016. године, као и побољшање квалитета ваздуха, како би се избегла прекорачења граничних вредности за квалитет ваздуха“, наводи се у Програму заштите ваздуха.

Подсећања ради, Србија је једина држава у региону у којој је и даље дозвољен увоз аутомобила који испуњавају Еуро 3 норму. Наиме, у Албанији, Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Црној гори важећа еколошка норма је Еуро 5.

Такође, у Србију се од употребљаваних возила највише увозе дизелаши, а најмање електрични аутомобили. Тако је и 2020. и 2021. године увезено по више од 100.000 дизел возила, а у прошлој години више од 80.000.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept