Početna » ПОЕН ПО ПОЕН И ОДЕ ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА

ПОЕН ПО ПОЕН И ОДЕ ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА

Kазнени поени за саобраћајне прекршаје уносе се у јединствени регистар МУП, у који увид имају само овлашћени службеници. Kада сакупи 18 поена, возач ће без дозволе моћи да остане већ у року од три дана.

Правилници о начину вођења евиденција о казненим поенима и одузимању возачких дозвола и о извршењу мера забране управљања возилом предвиђају јасне процедуре и увођење јединственог регистра за казнене поене.

Kазнени поени изречени правоснажним одлукама надлежних органа евидентирају се у јединственом Регистру о казненим поенима возача, који се води у јединственом информационом систему Министарства унутрашњих послова (МУП).
Kада возач сакупи 18 поена, остаје привремено без дозволе, а време до поновног добијања возачке дозволе није ограничено и може трајати дуже од две године.

Возач коме је једном већ одузета дозвола због скупљених 18 бодова следећи пут ће изгубити дозволу ако скупи 15, па затим са скупљених 12 поена.

Поени за саобраћајне прекршаје се поништавају после две године.

Kада возач добије пресуду о забрани управљања због казнених бодова, прво ће морати да плати за све прекршаје које је учинио.

После тога ће морати да добије заштитну меру коју одређује суд, затим још 90 дана мировања, када следи нови лекарски преглед и обавезна предавања у Агенцији за безбедност саобраћаја.

Kада све то заврши мораће да положи стручни испит из унапређења знања из безбедности саобраћаја и тек када испуни све те услове добиће поново возачку дозволу.

Ако возач направи више прекршаја, казнени поени се одређују за сваки случај, а изриче се јединствена казна, која представља збир појединачно утврђених поена.

Kада овлашћени радник организационе јединице министарства, код које се возач води у евиденцији, на основу увида у регистар, утврди да су за одређеног возача испуњени прописани услови за одузимање дозволе, истог дана, а најкасније у року од три дана, покренуће поступак ради одузимања дозволе.

У решењу о одузимању дозволе биће одређен рок у коме је возач дужан да преда дозволу и тај рок не може бити дужи од три дана од дана пријема решења.

Овлашћени радници министарства, на основу података из регистара, најкасније у року од пет дана од евидентирања мере достављају саопштење о времену трајања изречене мере.

Нема прекршаја за које се мозе добити само један казнени поен, осим уколико тим прекршајем није изазвана саобраћајна незгода, а возач ођедном може да добије максимално 17 негативних поена.

Тако се за непрописно паркирање, некоришћење мигавца, непоштовање првенства пролаза, невезивање појаса, возачу може уписати један негативан поен, уколико је тим радњама изазавао саобраћајну незгоду.

Два бода су за непропуштање пешака на пешачком прелазу, кретање у недозвољеном смеру у једносмерној улици, вожњу пијане или дрогиране особе на бициклу и мотору.

За незаустављање поред возила за превоз деце, када малишани улазе или излазе из возила, поседовање и коришћење антирадар уређаја, као и за вожњу у стању умерене алкохолисаности, предвиђена су три поена.

Четири бода су казна за неприлагођену брзину, небезбедно претицање, непропуштање деце, слепих, инвалида и особа са штакама на пешачком прелазу.

За употребу мобилног телефона у вожњи, неисправне пнеуматике и уређаје за управљање, за власнике пробне возачке дозволе који управља аутом без присуства искуснијег возача са петогодишњим искуством, предвиђено је пет казнених поена.

Шест бодова је за возача који прође кроз црвено и жуто светло, претиче и обилази с десне стране, вози дете млађе од 12 година или пијану, или дрогирану особу на предњем седишту.

Седам казнених бодова је за вожњу брзином која је од 51 до 70 километара на сат већа од дозвољене, као и вожњу траком у којој је светлосним знаком забрањено кретање.

Осам бодова је казна за вожњу под дејством наркотика, непоштовање знакова полицијског возила које се креће испред, незаустављање, уколико се возило креће испред полицијског возила које даје знаке упозорења.

За вожњу у стању тешке алкохолисаности, узимање алкохола или психоактивних супстанци за време увиђаја предвиђено је 10 казнених поена, док је за вожњу у стању веома тешке алкохолисаности предвиђено 12 поена.

Вожња без дозволе, осим ако је дозволи истекао рок важења, вожња са више од два промила алкохола у крви, одбијање алко-теста и теста на дроге, вожња ноћу без светла, санкционишу се са 14 казнених поена.

Са 15 бодова кажњавају се насилничка вожња и вожња у стању потпуне алкохолисаности, а уколико особа без возачке дозволе изазове и саобраћајну несрећу, биће јој уписано 16 поена, док се са 17 бодова кажњавају виновници саобраћајне несреће приликом насилничке вожње.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept