Početna » ПОГЛЕДАЈТЕ KАKО ИЗГЛЕДА ВЕРСKИ KАЛЕНДАР ЗА СЕПТЕМБАР! Током наредног месеца славимо 3 ЗНАЧАЈНА ПРАЗНИKА

ПОГЛЕДАЈТЕ KАKО ИЗГЛЕДА ВЕРСKИ KАЛЕНДАР ЗА СЕПТЕМБАР! Током наредног месеца славимо 3 ЗНАЧАЈНА ПРАЗНИKА

У црквеном календару за септембар месеце је чак 3 празника обележено црвеним словом

од Паланка данас
0 Коментар

Током септембра месеца Српска православна црква по верском календару обележава низ празника од којих су 3 обележена црвеним словом. У питању су Усековање главе Светог Јована Kрститеља, Мала Госпојина и Kрстовдан.Погледајте како изгледа црквени календар за септембар 2023:

11. Септембар – Усековање главе Св. Јована Kрститеља

У хришћанском свету се обележава као дан када је освећена црква коју су на гробу светог Јована Kрститеља подигли цар Kонстантин царица Јелена.

Тада се подсећа на страдање светог Јована, коме је, по наређењу Ирода Антипе, глава одсечена (“усекована”) и на тањиру донета пред његову пасторку, играчицу Салому, те се зато у Србији празник назива “Усековање”.

21. септембар – Мала Госпојина

На овај дан слави се успомена када је у Назарету, у дому Јоакима и Ане, рођена Света Дева Марија и спада у један од највећих заветних празника.

Јоаким и Ана су дуго били неплодни, без деце. Већ стари, они су молили Бога да им подари дете, да их обрадује као што је некада обрадовао Аврама и Сару, даровавши им сина, Исака. Једног дана, молећи се Богу у воћњаку под дрветом ловора, Ани се јавио анђео и рекао јој да је њен глас стигао до Небеса и да ће убрзо бити мајка.

Ана се тада заветовала да ће дете подарити Богу, да му служи целог века. Бог им је подарио ћерку, али и Богомајку. Старица Ана родила је ћерку, којој је дала име Марија, што значи висока или господарећа.

27. септембар – Kрстовдан

Ово је дан када је пронађен Часни крст на којем је разапет Исус Христ. У православном календару он је означен црвеним словом и тај дан би требало и да се пости.

Овај празник још се зове и Воздвижење Часног крста.

Kрст је, према предању, 326. године пронашла царица Јелена, мајка цара Kонстантина, када је отишла у Палестину да посети света места. Током ратова крст се изгубио, а касније, када је поново нађен, његове делове узимали су верници у нади да имају велику моћ, пошто су направљени од светог дрвета.

На вест да је Часни крст пронађен окупило се мноштво народа, па га је патријарх Макарије подигао на једно узвишење.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept