ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЕРЕ СУ НА СНАЗИ ОД 22. МАРТА


Министар здравља донео је нову Наредбу о мерама за заштиту здравља становништва од заразне болести Covid-19, које ће важити од 22. марта 2021.године од 06.00 часова па све док налаже епидемилошка ситуацијa.
У периоду од 22.марта 2021.године од 06.00 часова неће радити:
1. Угостититељски објекти – ресторани, кафићи, барови, клубови, сплавови, итд.
2. Затворени или отворени трговински центри и слични објекти у којима се обавља делатност у области трговине на мало (тржни центри).
У периоду од 22.марта 2021.године од 06.00 дозвољено је да раде:
1. Апотеке и пољопривредне апотеке, које могу да раде 24 часа дневно.
2. Ресторани и други простори у којима се пружају услуге исхране у категоризованим и некатегоризованим смештајним објектима и у категоризованом приватном смештају, у којима се услуга може пружати само лицима која имају пријављен боравак у тим врстама смештаја и то најкасније до 21.00 час.
3. Правна лица и предузетници који врше припрему и достављање хране, као и продају хране „преко шалтера“, који могу да раде 24 часа дневно.
4. Бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива, које могу да раде 24 часа дневно.
5. Ординације и лабораторије у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарске ординације и лабораторије, које могу да раде 24 часа дневно.
6. Трговине на мало (трговинске и друге радње и продајна места), од 06.00 до 20.00 часова.
7. Занатске радње и радње које пружају услуге, од 06.00 до 20.00 часова.
8. Објекти у области спорта – фитнес центри, теретане, вежбаонице, спа центри, базени и други објекти намењени за спорт и рекреацију, од 06.00 до 20.00 часова.
9. Објекти који приређују игре на срећу (кладионице), али без послуживања хране и пића, од 06.00 до 20.00 часова.
10. Трговинске и друге радње и продајних места на којима се врши продаја прехрамбених производа, продавница хране за животиње, пет шопови, продавнице сточне хране, затворених и отворених пијаца, као и радњи и продајних места у оквиру отворене или затворене пијаце (месаре, печењаре, специјализоване продавнице хране и сл) укључујући и оне које продају обављају у трговинским центрима, а за које управљач може да обезбеди посебне коридоре за приступ или у које се улази са спољне стране или непосредно са јавне површине, од 06.00 до 21.00 часова.
11. Установе у области културе – позоришта, биоскопи, музеји, галерије, од 06.00 до 21.00 часова.

Сви објекти који буду отворени и којима је дозвољен рад (правно лице или предузетник) морају обезбедити поштовање мере од минимум девет (9) квадратних метара по особи или посетиоцу.
Изузетак су фитнес клубови, спа центри, теретане и слично где мора бити обезбеђено шеснаест (16) квадратних метара по особи.
Наредба министра здравља такође прописује да је дозвољен рад:
1. Апотекама и пољопривредним апотекама, трговинским и другим радњама и продајним местима на којима се врши продаја прехрамбених производа, продавница хране за животиње, које продају обављају и у трговинским центрима и за које управљач може обезбедити посебне коридоре за приступ или у које се не улази са спољне стране или непосредно са јавне површине
2.Предузетницима који пружају фризерске услуге у објектима који су мањи од осамнаест (18) квадратних метара, стим да у тим објектима може боравити само један фризер и једна муштерија.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pogledajte-koje-epidemioloske-mere-su-na-snazi-od-22-marta/