ПОГЛЕДАЈТЕ МИНИМАЛНЕ ЦЕНЕ ЗА ТЕКУЋЕ ОДРЖАВАЊЕ ЗГРАДА У ПАЛАНЦИ

Закон о становању и одржавању зграда утврдио је обавезу локалних самоуправа да пропишу минималне износе за текуће одржавање зграда, инвестиционо одржавање заједничких делова зграда и минимални износ накнаде за принудно постављеног професионалног управника.

Скупштина стамбене заједнице самостално процењује потребе и може својим одлукама утврдити веће износе за наведене намене у односу на минималне износе утврђене овом Одлуком.

Минимални износи месечног издвајања на име трошкова инвестиционог одржавања по квадратном метру стана или пословног простора.

Старост зграде Зграде са лифтом Зграде без лифта
до 10 год. старости 2,25 дин         1,73 дин
од 10 до 20 год старости 3,38 дин         2,60 дин
од 20 до 30 год. старости 4,50 дин         3,46 дин
преко 30 год. старости 5,63 дин         4,33 дин

Утврђени су и минимални износи месечног издвајања на име трошкова инвестиционог одржавања по квадратном метру гараже, гаражног бокса и гаражног места у заједничкој гаражи.

             старост зграде            гаража              гаражни бокс или

место у заједничкој гаражи

до 10 год. старости 1,04 дин.                    0,69 дин.
од 10 до 20 год старости 1,56 дин.                    1,04 дин.
од 20 до 30 год. старости 2,08 дин.                    1,38 дин.
преко 30 год. старости 2,60 дин.                    1,74 дин.

Утврђени су и минимални износи месечног издвајања на име трошкова текућег одржавања у апсолутном смислу за сваки посебан део зграде.

Зграде без лифта Зграде са лифтом
200 динара 260 динара

Утврђени су и минимални износи месечног издвајања на име трошкова текућег одржавања у апсолутном смислу за гаражу, гаражни бокс или гаражно место у заједничкој гаражи.

             Гаража     Гаражни бокс
             120 дин.           80 дин.

Утврђена је и висина износа накнаде за управљање у случају принудно постављеног професионалног управника у апсолутном износу на месечном нивоу за сваки посебан део зграде.

Број посебних делова зграде Износ накнаде за принудног управника
до 8 посебних делова                         134 динара
од 8 до 30 посебних делова                         160 динара
преко 30 посебних делова                         187 динара

Утврђена је и висина износа накнаде за управљање у случају принудно постављеног професионалног управника у апсолутном износу на месечном нивоу за  гаражу, гаражни бокс или гаражно место у заједничкој гаражи.

           Гаража и гаражни бокс гаражно место у зајед. просторији
                    27 динара                     53 динара

То у пракси значи да власник стана од 50 квадрата у згради без лифта, старијој од 30 година, где је изабран председник Скупштине станара који тај посао обавља бесплатно, има минималну месечну обавезу од 416 динара, ако се дода намет за принудног управника у згради са највише 8 посебних делова та цифра ће износити 550 динара.

Та сума ће бити нешто већа рецимо за житеље солитера код болнице, пошто је то зграда са лифтом. Тако ће власник стана од 50 квадрата и гараже од 10 квадрата у овој вишеспратници имати месечну обавезу од 567 динара без трошкова управника док би под принудном управом та цифра износила 781 динар.

Подсећамо да су ово минималне цифре тако да станари могу да донесу одлуку о већим износима које желе да издвајају за одржавање и инвестиције у зграду.

Ускоро ће кренути и инспекцијске службе које ће опомињати станаре и почети са додељивањем принудних управника уколико грађани сами не изаберу председника Скупштине станара а за то још увек није касно.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pogledajte-minimalne-cene-za-tekuce-odrzavanje-zgrada-u-palanci/