ПОГОН „НАШ МЕД“ УВЕО „BRC“ СТАНДАРД

Погон „Наш мед“ је средином марта приступио процедури увођења БРЦ стандарда, који је неопходан ради уласка у стране трговинске ланце са медом у малим паковањима. Дана 28. и 29. јуна обављена је коначна посета сертификационог тима сертификационе куће, и Погон „Наш мед“ успешно је прошао процес сертификације Глобалног стандарда за безбедност хране BRC FOOD, issue 8.

Сада смо у потпуности спремни за улазак у стране маркете чим се за то стекну услови, а надамо се и брже него што смо очекивали, те да коначно Србија почне да извози мед у теглама. То наравно неће бити једноставан, јефтин и брз процес, али смо сигурни да ће бити много бржи него што смо се надали. Без овог стандарда немамо шта да тражимо у страним маркетима, а и тако смо практично примарно већ испуњавали скоро све његове захтеве, а данас апсолутно све.

БРЦ стандард развијен је 1998. године од стране водећег удружења трговаца у Великој Британији – БРЦ (British Retail Consortium), које заступа све продавце од малих, независних приватних продавница, до великих продајних ланаца и робних кућа, као алат малопродајама за евалуацију испоручилаца прехрамбених производа који су се продавали под њиховим робним маркама и помоћ у поштовању прописа.

Јануара 2003. године, БРЦ је препознао потребу да се измени назив стандарда, истичући и промену у његовој примени, па је тако БРЦ технички стандард за храну, постао БРЦ општи стандард за храну. Данас је овај стандард прихваћен широм света од стране многих компанија, чак и оних које нису у индустрији хране, као основа за процену добављача и робе која се продаје под приватним робним маркама.

Стандард захтева усвајање и примену ХАЦЦП принципа, успостављање документованог система управљања квалитетом, као и примену стандарда за контролу фабричког окружења, производа, процедура и особља.

Извор: СПОС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pogon-nas-med-uveo-brc-standard/