ПОЈАЧАН ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР НАД ШКОЛАМА У ПОДУНАВСКОМ ОКРУГУ

Дана 27. августа 2021. године др Јасна Аврамовић, начелница Подунавског управног округа, одржала је састанак са инспекторима просветне и санитарне инспекције поводом почетка школске 2021/2022. године.

​На састанку су анализирани предвиђени модели образовно-васпитног рада у новој школској години, чија ће примена зависити од епидемиолошке ситуације узроковане вирусом ковид 19, као и Препоруке Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа.
​Школе Подунавског округа су тренутно у ,,зеленој зони“ (низак ризик од заражавања), те ће на територији нашег округа почетак школске 2021/2022. године бити организован према предвиђеном првом моделу организације образовно-васпитног рада – непосредно у школи, са часовима од 45 минута.
Са представницима инспекција на састанку су анализиране мере стратегије ублажавања ризика, које подразумевају доследне и исправне употребе маски, одржавање физичке дистанце, хигијену руку и респираторну хигијену, чишћење и дезинфекцију и успостављену сарадњу са надлежном здравственом службом. Анализирани су и индикатори, основни и секундарни показатељи и граничне вредности за процену ризика од преношења SARS-Cov-2 вируса у популацији.
​Др Јасна Аврамовић, начелница Округа, сугерисала је надлежним инспекцијама да се у наредном периоду појача додатни вид подршке школама и наложила појачане редовне и ванредне инспекцијске надзоре над школама на територији Подунавског округа. Примарни циљ је да се обезбеди поштовање датих препорука и прописаних мера спречавања уношења и преношења вируса ковид 19 у школама, уз чију ће доследну примену ризик од заражавања вирусом бити одржаван на ниском нивоу.
Према закључцима на одржаном састанку, потребно је да се фактори ризика сведу на минимум и да се повољнија епидемиолошка ситуација што дуже одржи будући да је од кључне важности да се настава ученика основних и средњих школа одвија континуирано у школским клупама ради бољих постигнућа и квалитета образовања.
​Даље предлоге одлука о моделима наставе доносе се за територију општине, односно града у целини и даје их територијално надлежни штаб за ванредне ситуације локалне самоуправе, према проценама руководства школа и у сарадњи са надлежном школском управом и надлежним заводом за јавно здравље, а на основу сагледавања карактеристика епидемије и обухвата вакцинацијом. У целокупном низу активности од кључне је важности сарадња свих чинилаца – школа, ШУ Пожаревац управе, Завода за јавно здравље Пожаревац и општинских/градских штабова за ванредне ситуације, наводи се у саопштењу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pojacan-inspekcijski-nadzor-nad-skolama-u-podunavskom-okrugu/