Početna » ПОКРЕНУТ ПОСТУПАК ПРОТИВ ДОБАВЉАЧА БРЕНДА APPLE

ПОКРЕНУТ ПОСТУПАК ПРОТИВ ДОБАВЉАЧА БРЕНДА APPLE

Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) покренула је поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против фирми Apcom из Мађарске и Apcom Distribution из Београда, због постојања основане сумње да оне одређују цене „Apple“ производа у даљој продаји у Србији.

КЗК је саопштила да су ове фирме повезана привредна друштва, те да су извршене ненајављени увиђаји на четири локације.

КЗК наводи да је анализирала услове конкуренције на тржиштима мобилних телефона и таблета, „смарт” сатова, слушалица и бежичних слушалица, „смарт” ТВ боксова и тастуре и мишева, између осталог и за производе бренда „Apple“.

„Увидом у јавно доступне податке, констатовано је да су цене појединих производа бренда „Apple“ у Србији уједначене код посматраних малопродаваца производа овог бренда, и то без обзира да ли малопродавци имају одређени статус „Apple“ овлашћеног продавца или не, као и без обзира на канал продаје, односно да ли се иста обавља на класичан начин у малопродајним објектима или путем тзв. „online“ продаје“, наводи КЗК.

Уочено је и да су цене производа тог бренда више у односу на цене у земљама у окружењу, због чега је Комисија основано претпоставила постојање повреде конкуренције у виду одређивања цена у даљој продаји.

„Односно да друштва Apcom Distribution и Apcom из Мађарске одређују цене „Apple“ производа у даљој продаји“, наводи КЗК.

КЗК је позвала сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама, које могу допринети утврђивању чињеничког стања у овом поступку, да им те податке доставе.

Tanjug

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept