Početna » ПОЛИЦИЈА ОДУЗИМА АУТОМОБИЛЕ БАХАТИМ ВОЗАЧИМА! Ево која је тачно ПРОЦЕДУРА и колико сте без ВОЗИЛА у тим случајевима

ПОЛИЦИЈА ОДУЗИМА АУТОМОБИЛЕ БАХАТИМ ВОЗАЧИМА! Ево која је тачно ПРОЦЕДУРА и колико сте без ВОЗИЛА у тим случајевима

Уколико је возач, приликом насилничке вожње, проузроковао саобраћајну незгоду, казниће се казном затвора од 45 до 60 дана

од Паланка данас
0 Коментар

Саобраћајна полиција одузела је возило власнику који је починио тежак прекршај, а који је у претходне две године правноснажно осуђиван за теже прекршаје из области безбедности саобраћаја. Ова мера примењује се на основу Закона о безбедности саобраћаја на путевима, а возило ће бити одузето до окончања поступка пред надлежним судом.Како за 24седам истиче проф. Милан Вујанић, с обзиром на чињеницу да ови поступци због преоптерећености судова могу да се одуже, возачи односно власници возила могу да рачунају да ће месецима, па и годинама можда остати без свог четвороточкаша.

Возач остаје без возила и плаћа „лежарину“

-Примена овог Закона је већ почела и полиција ће то тек примењивати иако је ова мера неуобичајена за наше услове и возачи можда не очекују да она заиста и буде примењена. Та процедура привременог одузимања траје све док траје судски поступак. Треба нагласити да се она примењује само код тежих прекршаја, а не код мандатних казни које се наплаћују на лицу места. Власници возила треба да имају на уму да ће им возило бити одузето све док траје судски поступак, дакле то може теоретски да траје месецима и годинама, а за сво то време биће смештено на званичном паркингу где се чува под надзором и власник мора да плати и то чување возила. Дакле он сноси те трошкове смештаја на паркингу његовог одузетог возила за сво време поступка, напомиње проф. Вујанић.

МУП подсећа да су тежи прекршаји из области безбедности саобраћаја регулисани казненим одредбама у члановима 329. и 330. Закона о безбедности саобраћаја на путевима као што су насилничка вожња, најмање тешка алкохолисаност, одбијање алкотесирања или утврђивање присуства психоактивних супстанци, управљање моторним возилом без возачке дозволе за било коју категорију, прекорачење брзине у насељу за више од 70 километара на час од дозвољене, прекорачење брзине ван насеља за више од 80 километара на час од дозвољене…

Како се наводи у поменутом Закону, за насилничку вожњу запрећена је казна затвора од 30 до 60 дана и новчана казна у износу од 120.000 до 140.000 динара или казна рада у јавном интересу у трајању од 240 до 360 сати и новчана казна у износу од 120.000 до 140.000 динара.

Заштитне мере

Уколико је возач, приликом насилничке вожње, проузроковао саобраћајну незгоду, казниће се казном затвора од 45 до 60 дана и новчаном казном у износу од 130.000 до 150.000 динара или казном рада у јавном интересу, у трајању од 300 до 360 сати и новчаном казном у износу од 130.000 до 150.000 динара.

Возачу се може изрећи и заштитна мера забране управљања моторним возилом у трајању од најмање девет месеци, а следе му и казнени поени.

Према члану 278 овог Закона, предвиђене су посебне мере и овлашћења које полиција примењује ради спречавања угрожавања безбедности учесника у саобраћају. У те посебне мере убрајају се: искључење возача из саобраћаја, задржавање возача, упућивање на контролни лекарски преглед, утврђивање присуства алкохола и/или психоактивних супстанци, искључење возила из саобраћаја, привремено одузимање предмета прекршаја (возила прим.аут.), одузимање обрасца стране возачке дозволе када возач поседује више од једне возачке дозволе…

Све ове посебне мере, међу које спада и одузимање возила, спроводи саобраћајни полицајац приликом контроле саобраћаја.

Возило се привремено одузима, према члану 295 Закона, ако је починилац тежег прекршаја у последње две године правноснажно већ осуђиван за теже прекршаје из те области. Трошкове настале у вези са чувањем привремено одузетог предмета сноси прекршилац од кога је предмет одузет. Привремено одузимање предмета траје до окончања поступка пред надлежним судом.

ЕспресоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept