ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ БИ ТРЕБАЛО ДОПРИНОСЕ ДА ПЛАЋАЈУ У ЗАВИСНОСТИ ОД ВЕЛИЧИНЕ ЊИВА КОЈЕ ОБРАЂУЈУ

Пољопривредници који имају мале поседе ускоро би могли да добију и мање обавезе за плаћање пензијског осигурања, док би власници већих газдинстава требало да издвајају веће суме.

Намиривање пореза и доприноса по економској снази газдинства и отпис дугова појединим пољопривредницима према ПИО фонду, уз одређене услове, неке су од ставки у предлогу ресорног министарства које је упућено њиховим колегама из финансија, сазнају „Новости“. Своје мишљење даће и стручњаци из Министарства финансија, а како се очекује, овај вишедеценијски проблем, требало би да буде решен током следеће године.

Како незванично сазнају Новости, пољопривредницима за које се утврди да имају да плате несразмерно велика дуговања и намете, у односу на економску снагу газдинства, биће понуђен отпис дуговања. Ако му се опросте дуговања, мораће да пристане на одређене услове, о којима се још разматра. С друге стране, биће му понуђено да плати само главницу, која код свих представља мање од половине дуга, јер је све остало камата.

Уз то, свима који буду плаћали своја дуговања, биће понуђено неколико модела – на рате или кроз неки репрограм. У сваком случају, пољопривредницима ће бити дата могућност да сами изаберу шта им одговара.

О овом проблему, недавно је говорио и министар финансија Синиша Мали. Током расправе о предложеном ребалансу буџета за 2020. годину, рекао је да је свестан проблема са којима се суочавају пољопривредници, када су пензије у питању. Министар Мали тада је казао да је од свог колеге Бранислава Недимовића добио предлог, који се сада анализира у Министарству финансија.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/poljoprivrednici-bi-trebalo-doprinose-da-placaju-u-zavisnosti-od-velicine-njiva-koje-obradjuju/