четвртак, јун 20, 2024
Početna » ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ СРБИЈЕ: Жетва пшенице почиње раније, трошкови ће надмашити приходе

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ СРБИЈЕ: Жетва пшенице почиње раније, трошкови ће надмашити приходе

од Паланка данас
0 Коментар

Жетва пшенице у Србији ове године почеће две-три недеље раније, крајем јуна, јер је због суше сазрела пре рока, па ће и приноси бити мањи, рекли су данас пољопривредници за Бету.Председник Удружења пољопривредника Суботице Мирослав Матковић рекао је да ће род бити умањен за око 30 одсто, а да откупљивачи још нису објавили цену и да нерадо гледају на њен раст на берзи, на око 22 динара по килограму.

„Трошкови производње пшенице износили су око 106.000 динара по хектару, без амортизације и средстава за истребљење штеточина, пре свега мишева, којих је ове године било небројено, па су одређени препарати морали да се засипају на појединим њивама и по четири пута. У овом тренутку, када се не зна принос, ни цена, тешко је прецизно израчунати да ли ћемо од производње имати неку зараду, али страхујемо да је неће бити“, рекао је Матковић.

Додао је да, ако се рачуна просечан принос од 4,5 тоне по хектару, по откупној цени пшенице од 20 динара по килограму, приход је 90.000 динара, а трошкови у које нису урачунати баш сви, су око 106.000 динара, па то значи губитак на производњи.

Председник Удружења пољопривредних произвођача Стиг Недељко Савић навео је да ће род бити знатно умањен због пролећне суше и да је на његовом имању прошле године просечан род пшенице био 7,5 тона по хектару, а да ове не очекује ни пет тона.

Он је рекао да ће ове године на производњи пшенице, вероватно сви имати губитак, само је непознаница колики ће бити.

„Истина је да цена пшенице на берзи благо расте и да је око 23 динара, плус порез на додату вреднст, али обесхрабрује ниска цена јечма, чија ће вршидба почети ускоро, од само 18,30 динара по килограму“ рекао је Савић.

Пољопривредник Јовица Јакшић каже да ће принос пшенице ове године бити слабији и због тога што су произвођачи, разочарани ниском ценом две године за редом, штедели на ђубриву и примени агротехничких мера, а да је сам „ризиковао“ и чак три пута прихрањивао ту житарицу, засејану на 50 хектара, како би дала што бољи принос.

„Производња пшенице ме је коштала око 180.000 -190.000 динара по хектару са закупом земљишта који је много поскупео када су обећане субвенције по хектару од 300 евра. Ако принос буде шест тона по хектару, цена би требало да буде 35 динара по килограму само да би се покрили трошкови“, рекао је Јакшић који је председник Независне асоцијације пољопривредника Србије.

Он је рекао да пољопривредници две године узастопно имају најниже цене производа на тржишту и да ће, ако се и ове године на производњи пшенице буду имали губитке, мали произвођачи угасити.

Јакшић је рекао да очекује позив за разговор новог министра пољопривреде Александра Мартиновића и да ће, пре свега, хитно тражити да се спрече „манипулације и монопол на тржишту пшенице јер сви, трговци ђубривом, заштитним средствима, а првенствено откупљивачи, надокнаде своје трошкове, а једино су произвођачи у губитку“.

Додао је да је прошле године на производњи пшенице имао губитак од 50.000 евра, не рачунајући кредитна задужења.

Он је рекао да пољопривредници Србије морају да добију субвенције по хектару, најмање 300 евра по хектару да би могли да конкуришу европским произвођачима.

Јакшић је рекао да је велики проблем и то што пољопривредници нису сложни и што су се неки председници удружења наметнули, или имају мали број чланова, а умешала се и политика која подржава поједина удружења.

„На преговоре са ресорним министарством требало би да иду људи са искуством и који знају шта да траже, а не неке набеђене вође са неколико чланова у удружењу, као ни они које су изабрали политичари да би нас поделили у више колона“, рекао је Јакшић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept