Početna » ПОЛОВЊАЦИ СКУПЉИ ЗА 25 ОДСТО

ПОЛОВЊАЦИ СКУПЉИ ЗА 25 ОДСТО

Половни аутомобил купљен прошле године у јануару у децембру је могао да се прода за око 25 одсто више.

од Паланка данас
0 Коментар

Толико су у просеку за годину дана поскупели половњаци у Србији. Стручњаци кажу да ће раст цена бити настављен и ове године, али сматрају да нема још много простора за поскупљење. Наводе да ауто који је купљен пре пет година, а који је у међувремену прешао озбиљну километражу и послужио власнику, сада може да се прода по истој цени, па чак и за хиљаду евра више него 2018. Додају и да то не важи само за одређене моделе, већ да је цена скочила свим возилима без обзира на произвођача, пише Еуроњуз Србија.Власник једног ауто-плаца, Јован Радић, каже за Еуроњуз Србија да кола поскупљују зато што је и даље недовољна производња нових возила. Он напомиње да производња није ни близу нивоа из 2019. године, јер нема полупроводника, чипова и резервних делова. Напомиње да је једна од највећих фабрика у Европи за полагање каблова у Украјини и да тренутно не ради.

„Тај неки замајац и точак производње нових кола је успорен, а делимично и обустављен и све то се одражава на тржиште, јер нема нових аутомобила. Тек када се њихова производња врати на период пре пандемије, можемо очекивати да попусти притисак на половне и цене би могле да падају. Још нема наговештаја да би то могло да се деси до краја године. Kада би рат стао данас, било би потребно време да се ствари врате на своје место„, сматра Радић.

На ауто-плацевима кажу да по овако високим ценама купује само онај ко мора и ко има много пара. Радић напомиње да је понуда слаба и наводи да је некада било оглашено и по 400 аутомобила једне марке, а да их сада у огласима не буде више од 20.

„Људи задржавају своја возила и не продају. Једино онај ко мора да замени мањи ауто за већи. Има и клијената који имају ауто од пре пет година и платили су га 10.000 евра, а сада могу да добију исте паре, а можда и 11.000 евра. Онда се неки надају да су нешто зарадили, хоће да продају стари да би купили нов, али ни он више није 17.000 евра, већ 22.000 евра, тако да им се то опет не исплати. То је зачарани круг„, указује Радић.

Власник ауто-плаца сматра да у току ове године неће бити стабилизације, нити пада цена. Сигуран је, међутим, и да неће бити тако великог раста, као што је забележен прошле године.

„Нема још много простора за раст. Ове цене су условљене слабом понудом и високом тражњом, али неће моћи да расте 25 одсто никако. Раст може бити пет одсто или нешто мало већи. Људи једноставно неће хтети више толико да плате. То једноставно не вреди толико„, сматра Радић.

Kакве су прогнозе до краја године?

Петар Величковић са портала Половни аутомобили каже да је несумњиво да су цене половних аутомобила у последње две године значајно порасле и наводи да је просечна цена половних аутомобила оглашених на сајту током 2022. године већа 24 одсто од просечне цене у 2021, али и чак 38 одсто у односу на 2020. годину.

Он наводи да је традиционална годишња анализа обухватила анкету спроведену међу 11.400 корисника, односно купаца аутомобила и 189 трговаца аутомобилима, а да и купци и продавци имају донекле слична предвиђања.

„Око 45 одсто продаваца и 36 одсто купаца очекује даљи раст цена, док 30 одсто продаваца и 32 одсто купаца верује да неће доћи до промене цена. Ипак, четвртина анкетираних продаваца, односно 25 одсто и 32 одсто купаца нада се да ће у наредном периоду доћи до пада цена аутомобила„, каже Величковић.

Без обзира на присутан раст цена, готово половина анкетираних купаца, односно 49,18 одсто, није променила буџет намењен куповини аутомобила, чак 39 одсто њих је смањило буџет, а свега 11 процената повећало.

Према подацима раније анкете сајта Половни аутомобили из новембра, сваки четврти анкетирани купац трага за аутомобилом у оквиру ценовног ранга од 3.000 до 5.000 евра, док око 18 одсто тражи возило у вредности од 5.000 до 7.000 евра, а 14 одсто њих има на располагању од 2.000 до 3.000, а исти проценат је и оних који су у потрази за аутом чија је цена у распону од 7.000 до 10.000 евра.

Извор: Euronews Srbija

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept