ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА БИЋЕ ИСПЛАЋЕНА ДО КРАЈА НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ

Новчана помоћ повртарима, власницима крава, оваца И коза И пчеларима, у циљу ублажавања последица насталих услед болести COVID-19 требало би да буде исплаћена до краја наредне недеље, најавила је данас директорка Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде Биљана Петровић.

Она је на онлине конфренцији „Свет хоће домаће„ на тему финансирања у пољопривредној и прехрамбеној индустрији рекла да када се доносила уредба о томе настојало да се помогне онима који су најугроженији у овој ситуацији.

„Исплата повртарима је почела јуче и очекујемо да до краја следеће недеље извршимо исплату овим групама пољопривредника“, рекла је Петровић и подсетила да је донет низ мера у новонасталим оклоностима услед ванредног стања.

Међу првима је подсетила је, донета мера да пољопривредници не одлазе у Управу за трезор и подносе захтев за субвенције већ да то учине путем мејла, ако су подносили захтев у претходним годинама.

Висина једнократне помоћи у апсолутном новчаном износу одређује се по јединици уписане површине, односно по грлу стоке или броју кошница: 25 динара по квадратном метру за повртаре који имају пластенике или стакленике, а највише 90.000 динара.

По грлу краве 3. 000 динара, а највише 30. 000 динара, затим 500 динара по грлу овце или козе а највише 20. 000, и 800 динара по кошници пчела а највише 20. 000 динара.

Навела је да је пољопривредницима на располагању и кредитна подршка и то за регистрована пољопривредна газдинства, физичка лица, предузетнике и задруге и правна лица која имају регистривано пољопривредно газдинство.

Физичко лице и предузетник може да оствари право на кредитну подршку под условом да је укупан износ кредита до 6. 000. 000 динара, док правно лице кредитну подршку остварује под условом да је укупан износ кредита до 18. 000. 000 динара.

Каматна стопа износи један одсто, а рок отпате је 36 месеци. Петровић наводи да су све банке позване да учествују а да је девет њих најавило да ће се укључити у тај програм.

„Циљ је био да се пољопривредницима понуди нешто захваљујући чему могу да појачају своју производњу или је прошире. Овакве услове са каматом од један одсто на годишњенм нивоу не би требало нико да пропусти“ рекла је Петровић.

Навела је и да се очекује да ће исплата кредита почети крајем наредне недеље да је преостало да се уради још технички део посла, односно потпишу уговори.

На конференцији је речено и да је доста повратника заинтерсовано да се укључи у пољопривредну поизводњу.

Директор, УСАИД-ов Пројектаа конкурентну привреду Александар Павловић рекао да је свака криза и нека врсте шансе и да је проблем са актуелном кризом то што је довела до пада тражње на тржисту.

На конференцији су говорили и представници ProCredit и Аддико банке.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pomoc-poljoprivrednicima-bice-isplacena-do-kraja-naredne-sedmice/