Početna » ПОМРАЧЕЊЕ СУНЦА 25. ОКТОБРА-КАКО ДА ГА ПОСМАТРАТЕ?

ПОМРАЧЕЊЕ СУНЦА 25. ОКТОБРА-КАКО ДА ГА ПОСМАТРАТЕ?

од Паланка данас
0 Коментар

У уторак 25.10. не пропустите да видите делимично помрачење Сунца. Почеће око 11:20 а биће видљиво до око 13:30 (у Србији и региону).

Најбоље ће се видети око 12:30 и тада ће највећи део диска Сунца бити заклоњен. Помрачење Сунца се дешава када се Месец нађе између Земље и Сунца и тако нам заклони поглед ка Сунцу. Kада је сунчев диск потпуно покривен Месецом, то се зове тотално помрачење Сунца.Ово помрачење ће бити делимично што значи да ни у једном моменту неће баш цео диск Сунца бити покривен тако да на Земљи нећете приметити ништа другачије, да се замрачило као што то видимо кад имамо тотално помрачење.

Ово делимично помрачење Сунца биће видљиво из централне и источне Европе, Евроазије и са блиског истока.

Kако да га посматрате?

Сунце је тешко посматрати голим очима чак и кад имате сунчане наочаре. Да би сте заштитили очи и лепо видели сунчев диск можете користити старе рентгенске снимке да кроз њих гледате, наочаре за заваривање, нагарављено или неко тамно стакло, црну фолију из старих флопи дискова.

Никако не гледајте двогледом и телескопом (осим ако имате посебне заштитне филтере) јер можете да се ослепите. Иако се помрачења дешавају неколико пута годишње она су реткост да их видите у неком месту јер су видљива само са мале површине на Земљи и то је увек неко друго место. Тако да не пропустите ову јединствену прилику да видите овај небески догађај.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept