Početna » ПОНОВО МОГУЋЕ СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ У СРБИЈИ: Метеоролог открива кад нам стиже невреме и шта доноси септембар

ПОНОВО МОГУЋЕ СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ У СРБИЈИ: Метеоролог открива кад нам стиже невреме и шта доноси септембар

ДО ПОНЕДЕЉКА увече суво и екстремно топло, затим следи утицај циклона уз локалне падавине и освежење. Какво нас време чека следеће недеље прочитајте у новој прогнози за Србију и регион.


У понедељак ће се центар циклона налазити над Ђеневским заливом тако да ће се највећи део региона налазити у његовом топлом сектору те ће и даље све до увече бити топло али због више облака, посебно над западним, јужним и средишњим деловима региона мање врело него ових дана, док ће се врло топло време задржати над истоком региона али и тамо максимум неће бити тако висок као протеклих дана, пише метеоролог Марко Чубрило у новој прогнози времена за Србију.Над Јадраном до увече умерен до појачан југо, у Србији топла кошава, а на планинама јужни ветар. Касно после подне северни и већи део средњег Јадрана, западну, јуозападну и део средишње Хрватске као и западни део БиХ захватиће јака дестабилизација атмосфере уз снажне грмљавинске пљускове и временске непогоде.

Ова прва линија нестабилности ће се у југозападном висинском струјању у току ноћи ка уторку премештати даље на исток али би полако требала слабити тако да би до Војводине, западне и средишње Србије требала стићи у уторак пред зору. Тек сутра после подне када се нестабилности покрену можемо имати реалнију представу о њиховој снази тако да су тренутне процене модела само условне тачне.

У уторак максимум од око +26 на северозападу до око +34 понегде на истоку региона. Како ће се центар циклона из Ђеневског залива врло споро премештати даље на североисток, источна Хрватска, исток БиХ и највећи део Србије би у уторак остали у топлом сектору овог система те би тамо и даље било топло али ни приближмо као ових дана уз могуће јаке грмљавинске пљускове и временске непогоде, док би на западу било свежије и променљиво уз повремене пљускове, стоји у прогнози.

Ветар би над југом и истоком региона у уторак и даље био углавном јужни и југоисточни, док би над осталим делом региона окренуо на северозападни, а дуж северног и дела средњег Јадрана на буру. У уторак дневни максимум од око +21 на западу до око +29 на истоку региона, преноси Ало.

– Среда и четвртак доносе још свежије и нестабилно време (посебно у среду) уз локалне пљускове и мале шансе за временске непогоде. Центар цикона ће се преко Јадрана уз слабљење изместити на североисток тако да ће освежење захватити цео регион. Неће то бити неко велико захлађење и максимуми би се тих дана требали кретати од +17 до +26 степени Целзијуса, што је негде у границама просека или мало испод њега али ће после изузетно врелих дана осећај освежење бити израженији – најављује Чубрило.Од средине недеље ће и ноћи свугде постати свежије тако да би се минимуми често кретали око +15 степени Целзијуса, а на планинама и испод +12. Од петка се рачуна на јачање антициклона уз стабилизацију и отопљење тако да ће за наредни викенд максимуми вероватно бити од +25 до +30 степени Целзијуса, шро је мало изнад просека али није екстремно високо.

Од средине недеље ће и ноћи свугде постати свежије тако да би се минимуми често кретали око +15 степени Целзијуса, а на планинама и испод +12. Од петка се рачуна на јачање антициклона уз стабилизацију и отопљење тако да ће за наредни викенд максимуми вероватно бити од +25 до +30 степени Целзијуса, шро је мало изнад просека али није екстремно високо.

– Што се тиче даљег развоја синоптике, не бих ово освежење које стиже никако назвао “убицом лета” јер би први део септембра требао донети доста сунца уз температуре изнад просека. Не треба очекивати више екстремне врућине, али повремено ће максимуми, посебно на југу достизати и око +34 степена Целзијуса. После 06.09. ће поново бити нестабилније уз честе пљускове али без јечег захлађења, док у овом моменту прво, јесење, захлађење које би условило значајнији пад температуре, вероватно без обилнијих падавина је могуће после 16.09. када би синоптика ка нама могла омогућити спуштање хладнијег али сувог ваздуха са севера – прецизира метеоролог.

Што се тиче промене која је пред нама, она неће бити типична летња, фронтална, која доноси јако и брзо захлађење уз пролазне падавине. Циклогенеза над Ђеневским заливом у августу баш није честа појава, а положај тих циклона је најчешће такав да осетније захлађење и обилније падавине по правилу доносе западу региона.

Како смо још увек у пљусковитом типу падавина источни део региона (исток Хрватске, исток БиХ и Србија) ће имати јако великих локалних разлика у акумулацијама и врло лако се може десити да над овим просторима понегде кише готово и не буде. У исто време велики део Јадрана, посебно северни и средњи може очекивати веома, понегде и рекордне количине кише за август.

– Знатно више тога ће се моћи предвидети сутра увече када се нестабилности покрену. Опасност од јаких, потенцијално суперћелијских олуја ће од сутра увече до среде бити актуелна, прво над западним и средишњим, а затим и над источним деловима региона – закључује Чубрило.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept