ПОПИС НАПУШТЕНИХ ПАРЦЕЛА У ДРЖАВНОМ ВЛАСНИШТВУ

Теренском провером коришћења државног земљишта у Александровцу, Алексинцу, Беочину и Смедереву утврђено је да се велики број парцела не користи и да су запуштене.

Управа за пољопривредно земљиште објавила је да су провером (која је подразумевала фотографисање и видео-записе парцела) биле обухваћене 1.484 парцеле. Утврђено је да је од укупног броја 501 парцела била напуштена, а да су се 983 користиле.

Реч је пројекту идентификације напуштеног земљишта у државној својини који би требало да помогне развоју српског аграра и бољем коришћењу природних ресурса.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за „Политику” како је циљ да се такво земљиште најпре идентификује, а онда и понуди закупцима на бесплатно коришћење.

– То је углавном запуштена државна земља, шикаре које никада нису обрађиване. Намеравамо да их понудимо закупцима за нула динара у вишегодишњи закуп и покушамо да што веће површине ставимо у функцију за развој воћарства и виноградарства – изјавио је Недимовић.

Приликом одабира локалних самоуправа, у обзир је узето неколико параметара. Између осталих, проценат закупљеног земљишта у односу на укупно доступну пољопривредну површину и повезаност са главним путевима и коридорима због потенцијалних инвеститора. При одабиру узорка водило се рачуна и о специфичности микроклиме која повољно утиче на пољопривредне културе, а може да буде и туристички потенцијал Србије. Један од параметара био је и то да локална самоуправа може у перспективи да буде буде значајна за инвестиције у интензивне засаде воћа и винове лозе.

Управа је најавила да ће детаљан списак парцела бити објављен до 10. јануара. Овај пројекат део је програма – „Подршка произвођачким капацитетима агроиндустријског сектора у Републици Србији”, који је Програм Уједињених нација за развој (УНДП) реализовао у сарадњи са Министарством пољопривреде. Циљ је да се том министарству помогне у спровођењу неопходних реформи и мера политике који ће допринети унапређеној трговини и улагањима у српски пољопривредни сектор.

Запуштена и необрађена земља углавном се везује за поједине општине у планинским пределима.

Међутим, то очигледно важи и за развијена подручја. Статистика показује да нешто мање од половине државних ораница нема закупце.

Како је „Политика” раније објавила, реч је углавном о пашњацима, ливадама и мочварама који се третирају као пољопривредно земљиште и нуде у закуп у два, три круга, али за њих нико није заинтересован.

Изменом Закона о пољопривредном земљишту, који би могао да се нађе у скупштини до септембра, држава ће покушати да што више државног земљишта стави у функцију. Циљ је и да се повећа обрадивост земљишта у приватној својини. Једна од ранијих идеја јесте и да се власници обавежу да пријаве земљу која се не обрађује. Али и могуће санкционисање кроз више порезе или фиксне новчане казне за власнике запуштених парцела, што су, како нам је тада речено, мере које спроводе многе државе ЕУ.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/popis-napustenih-parcela-u-drzavnom-vlasnistvu/