ПОПИС СТАНОВНИШТВА ПЛАНИРАН ЗА АПРИЛ ЗБОГ КОРОНЕ ОДЛОЖЕН ЗА ОКТОБАР 2021.

Попис становништа Србије чији је теренски део био планиран за април 2021. године, због епидемиолошке ситуације одложен је за шест месеци па је нови термин у октобру, наводи се у данас објављеној одлуци Републичког завода за статистику.

„Базирајући се на резултатима свеобухватне анализе и процене ризика, Републички завод за статистику донео је одлуку да због неповољне епидемиолошке ситуације проузроковане пандемијом COVID-19 , која може битно да угрози припреме и теренску реализацију Пописа 2021, спровођење овог најкомплекснијег и најскупљег статистичког истраживања одложи за шест месеци, односно да се теренска реализација пописа уместо у априлу спроведе у октобру 2021. године“, објавио је РГЗ.

Попис подразумева директан контакт како запослених у Заводу са непосредним учесницима у попису, тако и директан контакт инструктора и пописивача са грађанима, што се препознаје као ризик.

РГЗ као најризичније активности наводи селекцију и обуку око 20.000 кандидата за инструкторе и пописиваче, и теренско прикупљање података када 15.000 пописивача треба да изађе на терен и да у року од месец дана обиђе свакдомаћинство и да попише комплетно становништво.

Наводи се и да попис подразумева и контакт пописивача с лицима смештеним у старачким домовима, психијатријским болницама, домовима за децу без родитељског старања, студентима и ученицима у домовима и интернатима, мигрантима у прихватним центрима и осталим граданима у колективном смештају.

Одлука о одлагању Пописа 2021. донета је после консултација са епидемиолозима и опсежне анализе различитих сценарија како би се осигурала безбедност грађана и директних учесника у попису.

Одлагање Пописа становништва, домаћинстава и станова 2021. неминовно намеће потребу да се Попис пољопривреде, који је био планиран за октобар 2021, одложи за 2022. годину, наводи РГЗ.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/popis-stanovnistva-planiran-za-april-zbog-korone-odlozen-za-oktobar-2021/

1 comment

    • Neko iz mase on 21/10/2020 at 07:31

    Odlozen da bi se sto vise nastelovao, kako se ne bi videlo da nema ni 6 miliona ljudi u zemlji…

Komentari su onemogućeni.