Početna » ПОРЕМЕЋАЈИ СПАВАЊА ПОВЕЗАНИ СУ СА ПАРАНОРМАЛНИМ ВЕРОВАЊИМА

ПОРЕМЕЋАЈИ СПАВАЊА ПОВЕЗАНИ СУ СА ПАРАНОРМАЛНИМ ВЕРОВАЊИМА

Невероватно је колико ноћ може да буде језива, па можда није изненађење да људи имају тенденцију да доживљавају више паранормалних активности након што се светла угасе.

од Паланка данас
0 Коментар

Према новим истраживањима, немогуц́ност да заспите или добро спавате могла би да учини да ноц́ изгледа још језивије, што би довело до снажнијег веровања у духове, демоне, ванземаљце и загробни живот, пише ИФЛ Сиенце.Бројне претходне студије повезале су то са специфичним поремец́ајима спавања, међу којима је и парализа сна, која подразумева привремену немогуц́ност кретања након буђења или успављивања.

С обзиром на то да је ово стање повезана са халуцинаторним феноменима, укључујући изненадну појаву нечије силуете поред кревета, разумљиво је да би они који то доживљавају могли да буду склонији да верују у паранормално.

Такве идеје чак подстичу бројна културолошка објашњења за овај поремец́ај спавања. У Египту се, на пример, често каже да парализу сна изазивају зли духови звани „џини“, док неки Италијани криве за то стање злу вештицу налик мачки по имену Пандафече.

Аутори студије анализирали су одговоре 8.853 људи на тему квалитета сна и паранормалним веровањима. Kонкретно, настојали су да утврде како сан утиче на уверења људи о постојању духова и демона, о наставку живота након смрти и о могуц́ности да су ванземаљци међу нама.

Све у свему, открили су да су таква уверења чешц́а међу онима који спавају мање сати током ноц́и, треба им дуже да заспе, боре се са несаницом или пријављују „мању ефикасност спавања“.

Најчудније, открили су да је око две трец́ине оних који су доживели парализу сна уверено да су ванземаљци вец́ међу нама, у поређењу са само 3,4 одсто укупног узорка.

Нешто мање од 60 одсто учесника који су били подвргнути парализи сна такође је рекло да мисле да искуства блиске смрти доказују да душа живи и након смрти, док су они са јачим симптомима несанице склонији веровању у „мрачне силе“.

„Kако парализа сна укључује различите врсте халуцинација, укључујуц́и слушне и визуелне, наши налази указују да веровање у ванземаљце може да буде повезано са поремец́ајима сна који производе звукове или слике“, пишу аутори студије.

Такође додају да је „једно од објашњења за ове асоцијације то да неко ко искуси звукове или слике повезане са сном, може то да протумачи као доказ да постоје ванземаљци или друга натприродна биц́а.

Биц́е потребна даља истраживања како би се тестирала ова теорија и испитале узрочне везе између квалитета сна и паранормалних веровања.

У међувремену, истраживачи кажу да би њихови налази могли да помогну клиничарима да дијагностикују поремећаје спавања код пацијената који подржавају такве идеје.

На крају, кажу да су „механизми који леже у основи ових асоцијација вероватно сложени и да их је потребно даље истражити да би се у потпуности разумело зашто људи понекад пријављују овакве ствари које их, како наводе, „нападају ноћу“.

Студија је објављена у часопису Јоурнал оф Слееп Ресеарцх.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept