Početna » ПОРЕЗ НА ОРУЖЈЕ И ПРЕKО 20.000: Ово су измењена нова правила и казне које морате да знате! Порез на оружје и преко 20.000 динара годишње!

ПОРЕЗ НА ОРУЖЈЕ И ПРЕKО 20.000: Ово су измењена нова правила и казне које морате да знате! Порез на оружје и преко 20.000 динара годишње!

Ово је све што треба да знате о новим правилима и казнама

од Паланка данас
0 Коментар

Поводом немилих догађаја који су нас задесили прошле недеље, повукло се и питање пореза на оружје. Kрајем сваке године Пореска управа, након обраде података МУП, предаје пошти решења пореза на регистровано оружје пореским обвезницима, и исти је и јединствен за све пореске обвезнике на територији Републике Србије.Прошле године Пореска управа је решења слала 01. децембра.

Износи пореза:

аутоматска пушка: 15.010 динара
полуаутоматска пушка: 6.020 динара
оружје за личну безбедност категорије Б за које је издата исправа за држање: 4.070 динара
оружје за личну безбедност категорије Б за које је издата исправа за држање и ношење оружја (укључујући и оружани лист за правна лица и предузетнике): 20.290 динара
Измене Закона о оружју и муницији

Kако је из више страна потврђено нацрт новог Закона о оружју и муницији се очекује ове недеље, а од нових услова у Закону ће бити нови здравствени услови, обавезни психолошки преглед за све који подноси захтев за дозволу, а биће уведене и обавезне контроле на сваких 6 месеци или годину дана.

Kако је истакао Милан Андрић, пуковник и помоћник секретара МУП-а, у неким „ад хоц“ ситуацијама утврђиваће се и да ли особе имају алкохол или друге психоактивне супстанце у свом организму.

Према његовим речима, у неким “ад хок“ ситуацијама утврђиваће код лица која поседују или која аплицирају за поседовање дозволе за држање и ношење оружја да ли у свом организму имају алкохол или психоактивне супстанце.

– До 2015. године дозволе за држање и ношење оружја су биле трајне, а доношењем овог важећег закона о оружју и муницији, оружни лист се издаје на период од 10 година с тим да лице на сваких пет година, некада и чешће мора да прође лекарски преглед – изјавио је Андрић за агенције.

Нове казне за следећа кривична дела:

Онај ко неовлашћено израђује, преправлја, продаје, набавлја, врши размену или држи ватрено оружје за које се може добити дозвола да буде кажњен казном затвора од 1 до 8 година

Онај ко неовлашћено израђује, преправлја, продаје, набавлја, врши размену или држи ватрено оружје за које се не може добити дозвола да буде кажњен казном затвора од 2 до 12 година

Онај ко неовлашћено израђује, преправлја, продаје, набавлја, врши размену или држи веће количине оружја или оружје велике разорне моћи да буде кажњен казном затвора од 5 до 15 година

Онај ко неовлашћено носи оружје за чије набавлјање и држање нема дозволу надлежног органа да буде кажњен казном затвора од 5 до 15 година

Онај ко неовлашћено носи оружје за чије набавлјање и држање има дозволу надлежног органа да буде кажњен казном затвора од 1 до 8 година.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept