Početna » ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ МОГУ ДА НАСЛЕДЕ И ВАНБРАЧНИ ПАРТНЕРИ, АЛИ И РАЗВЕДЕНИ: Један услов је кључан

ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ МОГУ ДА НАСЛЕДЕ И ВАНБРАЧНИ ПАРТНЕРИ, АЛИ И РАЗВЕДЕНИ: Један услов је кључан

Породична пензија се исплаћује од дана испуњења услова

од Паланка данас
0 Коментар

Венчани лист није услов да би се после смрти супружника примала породична пензија. То значи да ако су имали породицу и живели заједно, потпис код матичара није пресудан да би после смрти једног, други наставио да добија новац из ПИО фонда. Једини услов је да је та заједница трајала минимум три године. заједница трајала најмање три године.Kако би ванбрачни супружник остварио ово право најпре би требало да суд у ванпарничном поступку донесе решење којим се утврђује постојање ванбрачне заједнице, а на основу ког се подноси захтев за стицање породичне пензије.

KАДА ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА?

Породична пензија се исплаћује од дана испуњења услова ако је захтев поднет у року од шест месеци од првог наредног дана од дана смрти осигураника, односно од дана смрти корисника. Ако је захтев поднет по истеку тог рока, исплата иде од дана подношења захтева и за шест месеци уназад, под условом да подносилац захтева у том периоду није био у осигурању.

ПРАВО НА ПОРОДИЧНУ ПЕНЗИЈУ МОГУ ДА ОСТВАРЕ:

1. чланови породице умрлог осигураника који је имао најмање пет година стажа осигурања или је испунио услове за инвалидску пензију односно преминулог корисника старосне или инвалидске пензије.

2. Према Закону о ПИО удовица има право само ако је навршила 53 године или ако у тренутку смрти супружника има најмање 45 лета, али у случају новац ће моћи да прима тек кад напуни 53 године. Мушкарци породичну пензију не могу да добију пре 58. године.

3. Ако је умрли осигураник или умрли корисник старосне или инвалидске пензије у тренутку закључења брака навршио 65 (мушкарац) односно 60 (жена) година живота, брачни друг може стећи право на породичну пензију под условом да имају заједничко дете или да јебрак трајао најмање две године.

4. Породични пензиони чек може да добија и разведени супружник уколико је судском пресудом утврђено да има право на издржавање.

5. Дете стиче право на породичну пензију и она му припада до навршених 15 година живота. После тога дете има право на породичну пензију до завршетка школовања, али највише до навршених 20 година живота, ако похађа средњу школу и 26, ако похађа високошколску установу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept