Početna » ПОСЕТА РУМУНИЈИ У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОЈЕКТА

ПОСЕТА РУМУНИЈИ У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОЈЕКТА

од Паланка данас
0 Коментар

У оквиру четврте мобилности Еразмус+ пројекта „Моћ бајки и прича у служби писмености и језичких вештина“ (Power of Fairy tales and stories on literacy and language skills) наставници ОШ ХРШ су боравили на студијском путовању у Румунији.Домаћин овог сусрета наставника била је школа „Școala Gimnazială Nanov“ у месту Нанов надомак Александрије у Румунији. Ова мобилност Еразмус+ пројекта трајала је од 27. до 31. марта, а школу су представљали Славољуб Стојадиновић, наставник физичког васпитања, Дијана Влајић, наставница разредне наставе, Милан Војновић, наставник историје и Драгана Андрић, наставница енглеског језика и координатор пројекта. Поред нашег, у гостима су били и тимови школа из Турске, Словеније и Шведске.

Први дан посете био је посвећен обиласку школе и упознавању са колективом. У школи нас је дочекао и председник места Нанов са својим сарадницима. Потом смо заједно са ученицима имали радионице израде наруквица. После кратке паузе велико изненађење била је радионица украшавања ускршњих јаја воском где су и сами учесници пројекта имали прилике да се опоробају као уметници. Ова радионица је била прилика за упознавање са традициом и културом Румуније пред празник Васкрс.

Други дан мобилности почео је израдом обележивача за књиге, а учесници пројекта су поред обележивача које су сами направили добили и радове ученика за успомену. Као резултат рада ученика и наставника партнерских школа у овом пројекту настало је и пет оригиналних луткарских представа које су приказане у основној школи „Școala Gimnazială Nanov“.

Школа домаћин је своју представу извела уживо пред многобројном публиком коју су чинили и ученици предшколског и школског узраста. Остали тимови су своје представе приказали путем снимака, а затим је уследила дискусија у којој су учесници представили свој начин рада и разменили искуства. Посебно нас је одушевио тим из Турске који нам је приказао и главне глумце њихове представе – лутке.
Трећи и четврти дан био је резервисан за малу екскурзију и обилазак околних знаменитости.
Прво смо обишли дворац Пелеш који је један од најпознатијих и најлепших двораца у Румунији. Потом смо обишли чувени замак Бран у околини Брашова. Реч је о средњовековном утврђењу на граници између румунских покрајина Трансилваније и Влашке. Ово утврђење је познао и као „Дракулин замак“. У повратку смо обишли још две туристичке атракције „The Clay Castle“ (The Valley of the Faries) и „The Story of the Calendar“. Трећег дана смо након обиласка имали и свечану доделу сертификата са традиционалном вечером.
Петог дан смо обишли средњу школу „Nicolae Bălcescu“ где смо се упознали са начином рада ове школе и њиховим кабинетима и радионицама за практичну наставу. Ученици, наставници и директор школе су нас пријатно дочекали уз послужење које су ученици сами припремили. Пошто је ово био последњи дан планиран за ову мобилност, у послеподневним сатима смо се запутили кући, пуни утисака и жељно ишчекујући следећу мобилност у Словенији.Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept