ПОСКУПЉУЈУ ТАКСЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ САОБРАЋАЈНЕ ДОЗВОЛЕ

Возачи би требало да се спреме јер их ускоро очекује више него дуплиран трошак за издавање саобраћајних дозвола.

Тако је предвиђено новим изменама и допунама Закона о републичким административним таксама, након што прође скупштинску процедуру.

Наиме, према важећим прописима, грађани који желе да изваде возачку дозволу, дужни су да уплате основну таксу у износу од 480 динара, док ће према новим одредбама плаћати чак 1.100 динара. Прецизније, возачи су до сада плаћали укупни износ од 760 динара, јер је на основни износ од 480 динара већ урачуната такса за захтев из тарифног броја који се тиче саобраћајних дозвола у износу од 280 динара.

Исто важи и за издавање пробне возачке дозволе, за коју ће грађани морати да издвоје 1.100 уместо досадашњих 480 динара. Значајније увећан износ грађани ће плаћати и за издавање дупликата нове или пробне возачке дозволе, а то ће их уместо 980 сада коштати 1.570 динара.

Нове одредбе неће драстично утицати на странце, јер сви они који желе да замене страну саобраћајну дозволу српском, издвојиће тек 360 динара више, уместо 8.510 ова такса сада ће износити 8.870.

Добра вест је да се ова такса за захтев од 280 динара неће мењати. Бришу се и све важеће таксе из тарифног дела 41, а које се тичу издавања потврда о привременој регистрацији, издавање картонских таблица за привремено означавање возила „Проба“ и сл.

Овај акт тренутно је означен као „закон у процедури“, што значи да ће пошто га народни посланици усвоје у парламенту, ступити на снагу осам дана од објављивања у Службеног гласнику.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/poskupljuju-takse-za-izdavanje-saobracajne-dozvole/