РЕТКА ПОЈАВА НА НЕБУ ЋЕ СЕ ВИДЕТИ 21. ДЕЦЕМБРА-ПРВИ ПУТ ЗА 800 ГОДИНА

Први пут за 800 година, “Божићна звезда” обасјаће небо захваљујући Јупитеру и Сатурну Наиме, две највеће планете Сунчевог система, гледано са Земље, приближиће се 21. децембра толико близу да ће изгледати попут “двоструке планете”, споја који ће на Земљи изгледати као једна јарка светлосна тачка, што ће према најавама астронома, изгледати спектакуларно.

Задњи пут оваква коњукција забележена је 1226. године, 4. марта. Поређења ради, то је било време када је монголски цар Џингис-кан освајао велике делове Азије, а Европа је још увек била генерацијама далеко од ренесансе.

Овакво приближавање Јупитера и Сатурна, може се приметити, прилично је ретко. Следећа таква коњукција, предвиђају астрономи, биће тек 2080. године. Kоњукција звезда могуће је и објашњење „Божићне“ или „Витлајемске звезде“. Наиме, према Еванђељу по Матеју звезда је Света три краља довела у Витлајем где се родио Исус. Неки научници верују да је та појава могла бити ретка трострука коњункција Јупитера, Сатурна и Венере, преноси портал РТЛ.

Стручњаци кажу како ће се овај редак догађај моћи пратити на ведром небу око сат времена након заласка сунца 21. децембра, зимског солстиција. Тако блиска појава на небу неће се поновити све до 15. марта 2080. године.

Image by Free-Photos from Pixabay

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/posle-800-godina-retka-pojava-na-nebu-ce-se-videti-21-decemra/