ПОСЛЕ ПОЧЕТНЕ ПОТРОШАЧКЕ НАВАЛЕ ТРЖИШТЕ СЕ СТАБИЛИЗОВАЛО

Тржиште у Србији се стабилизовало после потрошачког стампеда непотребног гомилања залиха брашна и квасца.

Брашно и квасац бележе највећи пораст у продаји у категорији хране због ситуације изазване вирусом корона. Током треће недеље марта купљено је чак 482 одсто више брашна, а за време четврте седмице 282 процента више у односу на прошлу годину. Продаја квасца је скочила за 224,4 одсто, односно 152,9 процената у овом периоду, показују резултати истраживања агенције „Нилсен“. Страх од несташице ових производа је потпуно нереалан. Држава је на одређено време забранила пласирање брашна на друга тржишта само због психолошког ефекта, да би отклонила непотребну панику код грађана. Србија је, иначе, извозник и брашна и пшенице. Залихе те житарице су нам ове године посебно велике.

Када је у питању квасац, компанија „Биоспрингер РС“ у Сенти сада пуним капацитетом производи ову намирницу. Како су најавили, на српско тржиште ће пласирати 450 одсто више малих паковања и дупло веће количине пекарима у амбалажи од пола килограма.
Француска компанија „Лесафр“, чијем конзорцијуму припада „Биоспренгер РС“, има 60 фабрика квасца у свету.

Повећана је и куповина пекарских производа. Индустријске пекаре бележе и за 20 одсто већу потражњу за резаним упакованим хлебом у односу на време пре увођења ванредног стања, док је свежи хлеб знатно мање тражен у поређењу са истим периодом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/posle-pocetne-potrosacke-navale-trziste-se-stabilizovalo/

1 comment

    • Aca on 05/04/2020 at 00:19

    Pohvala za Megamarket jer jedino kod njih je bilo svih namirnica od uvođenja vanrednog stanja!

Komentari su onemogućeni.