Početna » ПОСЛОВНО ОКРУЖЕЊЕ У ОПШТИНАМА ПРИВЛАЧИ ИНВЕСТИЦИЈЕ

ПОСЛОВНО ОКРУЖЕЊЕ У ОПШТИНАМА ПРИВЛАЧИ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Министар за јавна улагања Марко Благојевић изјавио је данас да ће Министарство на чијем је челу у наредном периоду сарађивати са локалним самоуправама које имају повољно пословно окружење како би биле генератор развоја осталих општина у тим регионима.

„Повољно пословно окружење је један до предуслова за локални економкси развој. За то су потребни одређени капацитети за припрему инфраструктурних пројеката и њихово извођење и на томе канцеларија, а сада Министарство ради већ осам и по година. Хоћемо да се таква сарадња настави и ојача, нарочито када се ради о градовима и регионалним центрима, јер они могу да служе као генератор развоја свих локалних самоуправама које гравитирају ка тим градовима“, рекао је Благојевић на седници Клуба градова и општина са повољним пословним окружењем у организацији НАЛЕД-а, на којо је било речи о приоритетима за унапређење положаја локалних самоуправа у Србији.

Благојевић је навео да је кроз дугогодишњу сарадњу са локалним самоуправама приметио да реализација регионалних пројеката из најразличитијих области доприноси развоју капацитета тих општина и градова да остварују развојне пројекте.

„Региолане пројекте смо подстицали у прво време, а сада се они дешавају по природи ствари тако да више локалних самоуправа сарађује међусобно. Пример су регионалне болнице за које су заинтересоване све околне општине које гравитирају ка тим болницама, макар кроз заједничко финасирање“, објаснио је Благојевић.

Директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић рекла је да је Клуб градова и општина са повољним пословним окружењем створен од локалних самоуправа које посвећено раде на стварању доброг амбијента за домаћу привреду и пружању ефикасних услуга својим грађанима.

„Сви који стекну цертификат имају планове развоја, план капиталних улагања, канцеларију за локални развој, привредни савет и настоје да поједноставе све поступке који су у њиховој надлежности, а тичу се грађана и првиреде. Због тог кажемо да су ове средине завредиле печат општине по мери привреде, да пређанче у конкурентности и управо њихове капацитете желимо да представимо Миснитарству за јавна улагања и Минситарству дрзазвне управе и локалне самоуправе“, изјавила је Јовновићева.

Објаснила је да то треба да резултира тиме да ова минситарства на својим конкурсима обрате пажњу на средине које поседују цертификат и да им пруже подршку.

„Са овим градовима и општинама радимо превенствено да се обезбеди основна инфраструктура за улагања, а то су путеви и пословне зоне, али једнако важно је и улагање у установе здравства, школства и социјалне заштите, јер тако добијамо бољи квалитет живота грађана“, истакла је Јовановићева.

Напоменула је да ће посебна пажња бити посвећена теми како да се ус помоћ министарстава одржзи тај стандард у време неизвесности.

Председница Клуба локалних самоуправа са повољним пословним окружењем и градоначелница Ниша Драгана Сотировски рекла је да је Клуб до сада помогао локалним самоуправама које припадају девастираним подручјима да неке до њих изађу из круга неразвијених.

„Од државе очекујемо да и у наредном периоду отворимо многа питања, можада променимо неке законе, да укажемо на то шта није добро. Рецимо, имамо много примедби на рад катастра. Разговарали смо са дирктором РГЗ-а како да се тај рад убрза“, навела је Сотировски.

Изразила је уверење да ће Клуб заједно са НАЛЕД-ом помоћи локалне самопураве које немају цертификат о повољном пословном окружењу да га стекну, зато што он много значи инвеститорима.

„Нишу то веома много значи, јер је у претходних неколико година имао 187 милиона евра директних инвестиција, управо захваљујући цертификату“, истакла је Сотировски.

Према подацима НАЛЕД-а, Клуб општина и градова има 25 чланица, од којих 10 локалних самоуправа има цертификат о повољном пословном окружењу.

Извор: Танјуг

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept