ПОСТАВЉЕН КОНТЕЈНЕР ЗА ТРИЈАЖУ У ОБ „СТЕФАН ВИСОКИ“, ДОНАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Наставља се постављање контејнера за тријажу и хитну негу пацијената потенцијално заражених вирусом КОВИД-19, након што је 21 такав контејнер већ постављен у претходне две недеље у 15 здравствених установа у Србији.

Контејнер за тријажу је стигао и у ОБ „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци, и постављен је испред Инфективног одељења ове здравствене установе.

Ови контејнери су важан сегмент у укупној борби са пандемијом и фактор превенције јер омогућавају спречавање уласка потенцијално заражених особа у здравствене установе, а сваки садржи кревет за преглед, стол са две столице, бесконтактни термометар, мање контејнере за медицински и инфективни отпад и канту за отпатке.

Набавка и монтажа 100 контејнера део су пакета помоћи ЕУ од 4.9 милиона евра, који су 3. априла потписали шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф УНОПС-а у Србији Микела Телатин. Ова донација намењена је за набавку неопходне медицинске опреме – респиратора, лабораторијске опреме и тестова, монитора интензивне неге, бесконтактних термометара и заштитне опреме, који у Србију стижу током априла и маја.

Набавку тријажних контејнера и остале медицинске опреме спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС, која је глобално покренула механизам за хитне набавке, а Микела Телатин изразила је задовољство што њена организација може да подржи Европску унију у набавци неопходне опреме, као и Владу Србије у борби против пандемије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/postavljen-kontejner-za-trijazu-u-ob-stefan-visoki-donacija-evropske-unije/