Početna » ПОСТОЈЕ 2 УСЛОВА KОЈА МОРАТЕ ДА ИСПУНИТЕ ЗА СТАРОСНУ ПЕНЗИЈУ!

ПОСТОЈЕ 2 УСЛОВА KОЈА МОРАТЕ ДА ИСПУНИТЕ ЗА СТАРОСНУ ПЕНЗИЈУ!

Ова одредба (65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања) ће се у потпуности примењивати тек од 2032. године

од Паланка данас
0 Коментар

Да би оствариле право на старосну пензију током ове године жене морају да имају најмање 15 година стажа и 63 године и четири месеца.

За мушкарце који иду у пуну старосну пензију важи да морају да, уз 15 година радног стажа, имају најмање 65 година живота.

И мушкарци и жене могу у пензију без обзира на године живота уколико имају 45 година стажа, наводи се у информацији ПИО фонда.

УСЛОВИ ЗА СТИЦАЊЕ ПРАВА

Да би осигураник стекао право на старосну пензију потребно је да, испуни Законом прописане услове у погледу година живота и стажа осигурања.

Законом о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању (који је ступио на снагу 1. јануара 2015. године) промењени су услови за остваривање права на старосну пензију.

Право на старосну пензију осигураник стиче кад наврши: − 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања; − 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

Ова одредба (65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања) ће се у потпуности примењивати тек од 2032. године, јер је Законом прописан прелазни период у коме ће се ти, измењени, услови за осигураника жену, у погледу навршења потребних година живота уводити поступно.

ПРЕЛАЗНИ ПЕРИОД

Законом је предвиђен прелазни период у коме осигураник жена, која наврши најмање 15 година стажа осигурања, стиче право на старосну пензију кад наврши: у 2015. години, 60 година и шест месеци живота; у 2016. години, 61 годину живота; у 2017. години, 61 годину и шест месеци живота; у 2018. години, 62 године живота; у 2019. години, 62 године и шест месеци живота; у 2020. години, 63 године живота; у 2021. години, 63 године и два месеца живота; у 2022. години, 63 године и четири месеца живота; у 2023. години, 63 године и шест месеци живота; у 2024. години, 63 године и осам месеци живота; у 2025. години, 63 године и десет месеци живота; у 2026. години, 64 године живота; у 2027. години, 64 године и два месеца живота; у 2028. години, 64 године и четири месеца живота; у 2029. години, 64 године и шест месеци живота; у 2030. години, 64 године и осам месеци живота; у 2031. години, 64 године и десет месеци живота.

СНИЖАВАЊЕ СТАРОСНЕ ГРАНИЦЕ

Институт снижавања старосне границе подразумева да ће се осигуранику, под условом да испуни Законом прописане услове, приликом утврђивања права на старосну пензију, снизити прописани услов у погледу навршења потребних година живота у односу на општу старосну границу за стицање права на старосну пензију.

Старосна граница се снижава осигуранику, који је на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем (бенефицирани стаж), навршио најмање 2/3 од укупно навршеног стажа осигурања, зависно од степена увећања стажа за по једну годину, и то:

1) за сваких пет година проведених на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 14 месеци; 2) за сваке четири године проведене на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 15 месеци; 3) за сваке три године проведене на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 16 месеци; 4) за сваку једну годину и шест месеци проведених на радном месту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 месеци рачуна у стаж осигурања као 18 месеци.

Старосна граница се може снизити највише до 55 година живота, а осигураницима који раде на пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем тако да се 12 месеци рачуна као 18 месеци, старосна граница се може снизити највише до 50 године живота.

Радна места, односно послови на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем су утврђени Правилником о радним местима односно пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

ОСТВАРИВАЊЕ И KОРИШЋЕЊЕ ПРАВА

Право на старосну пензију остварује се подношењем захтева код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, после престанка осигурања, осим за осигуранике који обављају делатност у складу са законом којим се уређује рад приватних предузетника који право на старосну пензију могу остварити испуњењем услова за стицање права на старосну пензију.

Старосна пензија се исплаћује од дана испуњења услова, ако је захтев поднет у року од шест месеци од дана испуњења услова прописаних за стицање права, односно од дана престанка осигурања, а ако је захтев поднет по истеку тог рока, од дана подношења захтева и за шест месеци уназад.

Kорисник старосне пензије се може запослити, односно отпочети да обавља самосталну, односно пољопривредну делатност. По престанку тог запослења, односно обављања те делатности, осигураник има право на поновно одређивање висине пензије, под условом да је (по том основу) био осигуран најмање годину дана. За време запослења плаћа се допринос за пензијско и инвалидско осигурање и за здравствено осигурање.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept