Početna » ПОТРЕБНО ЈЕ МЕЊАТИ ПРАВИЛА ЗА ДОБИЈАЊЕ ПРОБНЕ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ

ПОТРЕБНО ЈЕ МЕЊАТИ ПРАВИЛА ЗА ДОБИЈАЊЕ ПРОБНЕ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ

У недавне три тешке саобраћајне незгоде, у којима су три особе изгубиле живот, учесници су били возачи са пробном дозволом. Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, сваки једанаести погинули возач имао је дозволу од једне до две године. Колико су возачи-почетници свесни одговорности коју добијају са првом возачком дозволом?

од Паланка данас
0 Коментар

Шта је на уму возачу када се први пут нађе на друму? Једно је сигурно неопходно – познавање прописа и поштовање ограничења која иду уз пробну дозволу. Питање је колико имају знања одмах након положеног возачког испита.

„Они вас обуче тамо да управљате возилом, а не да стичете искуство и временом постајете све бољи и бољи возач. Да више уче људе у реалном саобраћају, како да се сналазе“, поручује возач са пробном возачком дозволом.

Вожња често са собом носи неочекиване ситуације. Тада је стечено знање на тежем тесту. Наш саговорник из ауто-школе објашњава да је по плану предвиђен час током којег се говори о управљању возилом са пробном возачком дозволом.

„Проблем настаје тек када они крену са практичном обуком. Једноставно када прође поред саобраћајног знака, види га, али не поступи по њему. Инструктор га заустави, постави питање јеси ли видео знак, каже јесам, па шта он значи, он не зна. Зашто не зна, па зато што му нису понуђени одговори“, наводи Душко Тучић, предавач у ауто-школи.

Професор Тучић као основни проблем за то наводи недовољно времена за полагање испита што кандидате наводи да уче напамет и да одговоре дају на основу препознавања.

„У Закону о безбедности саобраћаја пише да питања треба да буду јавна, али не треба да буду и одговори јавни. Тако да ако ви као предавач вежбате са кандидатима само питања и одговоре на питања, ви ћете добити сјајне резултате“, додаје Тучић.

Којих правила се пробни возачи морају придржавати 

Строжа правила успостављена 2018. године ограничила су возаче са пробном дозволом у више аспеката. Осим што не би смели да се нађу за воланом између 23 сата и шест часова ујутро, за њих важи нулта толеранција на алкохол, забрана употребе мобилног телефона и са хендс фри уређајем.

Дозвољена максимална брзина је 10 одсто мања него за друге возаче, а забрањена је вожња аутомобила који има мотор јачи од 80 киловата или 109 коњских снага. Возило којим управљају мора имати видљиву ознаку П.

Пракса показује да се неретко возачи-почетници поводе за изреком – правила су ту да би се кршила. Из Агенције за безбедност саобраћаја на то кажу ако се настави такав тренд, нешто ће морати да се мења.

„Планирамо сарадњу са Министарством просвете у оквиру које ћемо да анализирамо кроз радну групу постојеће наставне планове и програме на који начин да формулишемо неке нове исходе које очекујемо да се остваре током школовања, а које ће допринети повећању свести код младих, стварању одређених навика, евентуално повећању знања и васпитања о саобраћајној култури“, објашњава Милан Илић из Агенције за безбедност саобраћаја.

Како каже, потенцијални утицајни фактор на понашање младих за воланом су и родитељи.

„Направимо одређене водиче за родитеље како да се понашају у периоду када се њихово дете, млади возач, спрема за самостално учешће у саобраћају“, додаје Илић.

Пробна возачка дозвола издаје се на две године лицима која су положила возачки испит са 19 година, а млађим до навршене 21. године.

РТС

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept