ПОТВРДА УМЕСТО ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ ОД НОВЕ ГОДИНЕ

Сви осигураници који су поднели захтеве за замену старе, папирне здравствене књижице, и они који то учине до 31. децембра, када истиче рок за подношење захтева за замену, до издавања нове здравствене картице лечиће се – на потврду. У  Републичком фонду здравственог осигурања, потврде о подношењу захтева које се буду издавале од 16. децембра важиће неограничено, односно све до издавања здравствене картице, док оне издате пре овог рока важе само 30 дана, па ће они који у том року не добију картицу морати поново да стану у ред, овога пута за потврду.

Потврде се издају у филијалама РФЗО појединцима или фирмама за све запослене, при подношењу захтева за замену здравствене исправе.

Ово практично значи да нико ко је поднео захтев за издавање здравствене картице, али је још није добио, нема разлога да стрепи како ће остваривати право на здравствену заштиту после 31. децембра, када највећем броју осигураника којима се књижице оверавају на шест месеци престаје да важи овера.

– Сви здравствено осигурани после 1. јануара 2017. здравствену заштиту на терет средстава обавезног здравственог осигурања оствариваће на основу уредно оверене исправе о осигурању: здравствене књижице, здравствене картице или потврде за коришћење здравствене заштите (образац ПЗК). Здравствене установе су дужне да им пруже потребну здравствену заштиту без обзира на то коју уредно оверену исправу о осигурању поседују

Захтеве за замену папирних здравствених књижица картицама здравственог осигурања поднео је 4.723.461, од укупно 6.845.749 здравствено осигураних становника Србије, па је већ сасвим извесно да неће сви успети да замене здравствену исправу до краја месеца.

Да ли ће рок за подношење захтева, који истиче 31. децембра, бити продужен, још се не зна, иако су у филијалама РФЗО велике гужве, без обзира на то што захтев може да се поднесе и електронски, и на шалтерима пошта.

Нове здравствене исправе споро стижу и онима који су поднели захтев, јер Завод за издраду новчаница месечно може да одштампа 350.000 здравствених картица.

– Због изузетно великог броја захтева за замену здравствених исправа и релативно ограничених капацитета Завода за израду новчаница, важећи рок потврда за коришћење здравствене заштите на обрасцу ПКЗ од 30 дана постао је нереалан – каже за „Новости“ Верица Лазић, директорка РФЗО. – Управни одбор РФЗО је усвојио измене Правилника о здравственој исправи којима је уведен неограничен рок потврде, то је објављено у „Службеном гласнику“ и ступа на снагу 16. децембра.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/potvrda-umesto-zdravstvene-knjizice-od-nove-godine/