Početna » ПОТВРЂЕНА ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА У СМЕДЕРЕВУ-ДО САДА ОСАМ СЛУЧАЈЕВА

ПОТВРЂЕНА ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА У СМЕДЕРЕВУ-ДО САДА ОСАМ СЛУЧАЈЕВА

од Паланка данас
0 Коментар

Закључно са 15.1.2023. године потврђене су мале богиње код осам особа са територије Смедерева у Референтној лабораторији за морбиле Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”. Ради се о шест невакцинисаних особа (испод две године живота), које су хоспитализоване, једној особи непознатог вакциналног статуса (47 година) и једној вакцинисаној (49 година). Компликација у виду упале плућа присутна је код двоје оболеле деце. Хоспитализовани и они који су у кућној изолацији су у стабилном стању, стоји у саопштењу које је данас објавио Институт за јавно здравља Србије ”Др Милан Јовановић Батут”.Дана 12.1.2023. године Завод за јавно здравље Пожаревац је пријавио епидемију у Смедереву. Епидемиолошка служба Завода спроводи епидемиолошко истраживање и координира мерама спречавања ширења болести.

Од 11.1.2023. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, вакцинација осетљивих лица из контакта унутар 72 сата).

Током викенда пријављени су и обрађени случајеви сумње на мале богиње за територију надлежности ЗЈЗ Ћуприја и ГЈЗ Београд који су одбачени.

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање до истека периода двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја,  а у складу са проценом епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике.

У последњој епидемији малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5800 оболелих, од којих је 93% било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом. Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама. У овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода међу којима је било четворо деце млађе од пет година.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept