Početna » ПОТВРЂЕНА ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА У СМЕДЕРЕВУ-ДО САДА ОСАМ СЛУЧАЈЕВА

ПОТВРЂЕНА ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА У СМЕДЕРЕВУ-ДО САДА ОСАМ СЛУЧАЈЕВА

од Паланка данас
0 Коментар

Закључно са 15.1.2023. године потврђене су мале богиње код осам особа са територије Смедерева у Референтној лабораторији за морбиле Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”. Ради се о шест невакцинисаних особа (испод две године живота), које су хоспитализоване, једној особи непознатог вакциналног статуса (47 година) и једној вакцинисаној (49 година). Компликација у виду упале плућа присутна је код двоје оболеле деце. Хоспитализовани и они који су у кућној изолацији су у стабилном стању, стоји у саопштењу које је данас објавио Институт за јавно здравља Србије ”Др Милан Јовановић Батут”.Дана 12.1.2023. године Завод за јавно здравље Пожаревац је пријавио епидемију у Смедереву. Епидемиолошка служба Завода спроводи епидемиолошко истраживање и координира мерама спречавања ширења болести.

Од 11.1.2023. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, вакцинација осетљивих лица из контакта унутар 72 сата).

Током викенда пријављени су и обрађени случајеви сумње на мале богиње за територију надлежности ЗЈЗ Ћуприја и ГЈЗ Београд који су одбачени.

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање до истека периода двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја,  а у складу са проценом епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике.

У последњој епидемији малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5800 оболелих, од којих је 93% било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом. Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама. У овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода међу којима је било четворо деце млађе од пет година.

 Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept