Početna » ПОВЕЋАН БРОЈ КРПЕЉА: Како да се заштитите током боравка у природи

ПОВЕЋАН БРОЈ КРПЕЉА: Како да се заштитите током боравка у природи

ЗБОГ предстојећих првомајских и ускршњих празника очекује се дужи боравак у природи, где је повећан број крпеља, које грађани не треба сами да уклањају ако примете ујед, већ да се јаве у најближу здравствену установу, рекла је данас докторка Милена Турубатовић из Дома здравља Савски венац.

од Паланка данас
0 Коментар

Турубатовић је упозорила да по повратку из природе обавезно треба урадити самопреглед тела и да крпељи највише воле топла и скривена места, превоје врата, пазуха, косе, колена и лактова.– Битно је да у наредних месец дана пратимо место уједа зато што први симптоми не морају да се појаве одмах, а то црвенило које се обично прво јавља може и у наредних месец дана – рекла је она.

Она је саветовала облачење светле одеће, дубоких патика, дугих чарапа, да имају што мање простора да могу да дођу у додир с телом.

– Обавезно је када се вратимо из природе да урадимо самопреглед свој тела. Крпељи највише воле топла и скривена места, у смислу превоја врата, пазуха, косе, колена, лактова. Битно је да у наредних месец дана пратимо то место уједа зато што први симптоми не морају да се појаве одмах, а то црвенило које се обично прво јавља може и у наредних месец дана – рекла је Турубатовић.

Турубатовић упозорава да и у случају да се не појави црвенило постоји могућност да дође до појаве високе температуре, малаксалости, болова у зглобовима или неког неуролошког проблема и наглашава да се у том случају треба јавити лекару.

– Крпеља не треба сами да га скидамо. Не треба га натапати ни алкохолом, ни бензионом, ацетоном или гасом. Све оно што се можда пре много година сматрало да треба сада никако немојте радити. Не дирајте га и не натапајте, већ се јавите најближем Дому здравља да би га медицинско особље правилно скинуло. Код лошег и нестручног скидања крпеља већа је могућност заражавања – рекла је Турубатовић.

Она је појаснила да постоји могуће анализе крпеља, како би се испитало да ли је заражен.

– Неке лабараторије раде анализу. Када се скине крпељ стави се у физиолошки раствор или у обичну воду и однесе се на анализу да би се видело да ли уопште има заражену бактерију која изазива лајмску болест – додала је Турубатовић.

Додала је да последњих година постоји пораст заражених крпеља, а да је пре десетак година проценат заражености био 20 до 30 посто.

– Последњих година истраживања и све анализе које се раде показују да је та зараженост крпеља на подручју Београда и 70 одсто – упозорава Турубатовић.

ТанјугPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept