Početna » ПОВЕЋАНА СОЦИЈАЛНА ПОМОЋ: Ево и за колико

ПОВЕЋАНА СОЦИЈАЛНА ПОМОЋ: Ево и за колико

Новчана социјална помоћ за појединца (односно носиоца права у породици) ће бити 11.674 динара, за 229 динара више него у претходном полугодишту

од Паланка данас
0 Коментар

.

Нова економија пише да ће то бити основица за утврђивање социјалне помоћи у наредних шест месеци, од 1. априла до 1. октобра, види се из решења објављеног у Службеном гласнику.За сваку наредну особу у породици, новчана социјална помоћ ће у том периоду износисти 5.837 динара, а за дете до 18 година старости – 3.502 динара.

За овако утврђеном основицом, која износи 11.674 динара, износ новчане социјалне помћи за трочлану породицу износио би 21.013 динара.

Међутим, у случају да неко од чланова домаћинства остварује било какав приход, он се одузима од утврђене социјалне помоћи, па се као новчана социјална помоћ исплаћује разлика.

На пример, ако неко од чланова те трочлане породице остварује неки приход од 6.000 динара месечно, породици ће као новчана социјална помоћ бити исплаћено 15.013 динара (21.013 динара минус 6.000 динара).

Према Закону о социјалној заштити, основица за утврђивање новчане социјалне помоћи усклађује се са индексом потрошачких цена у претходних шест месеци, на основу статистичких података, два пута годишње, 1. априла и 1. октобра.

Према закону, износ новчане социјалне помоћи одређује се према следећој скали: за појединца, односно носиоца права у породици у висини основице 1, за сваку наредну одраслу особу у породици – од висине основице 0,5 и за дете до 18 година – од висине основице 0,3.

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи, на основу Закона о социјалној заштити.

Нова економијаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept