Početna » ПОВЕЗИВАЊЕ СРБИЈЕ КАО ГЛАВНИ ЦИЉ У наредне три године од Ниша до Београда за 100 минута

ПОВЕЗИВАЊЕ СРБИЈЕ КАО ГЛАВНИ ЦИЉ У наредне три године од Ниша до Београда за 100 минута

У Србији се гради много путева и брзих саобраћајница, али је за технолошки напредак наше земље суштински важна изградња брзих пруга.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је да ће до краја године почети радови на изградњи брзе пруге од Београда до Ниша, а да овог месеца почиње изградња пруге између Земун Поља и новог Националног стадиона.Весић је, гостујући на телевизији Хепи, подсетио да је изграђено 76 километара брзе пруге од Београда до Новог Сада, а да ће до краја новембра, почетком децембра бити пуштено у саобраћај нових 108 километара брзе пруге између Новог Сада и Суботице.

То је пројекат који је завршен годину и по дана пре рока, навео је Весић и додао да ће се овом брзом пругом од Београда до Суботице путовати сат и десет минута, док се сада од Београда до Новог Сада путује 36 минута.

Весић је рекао да ће ове године почети изградња брзе пруге од Београда до Ниша која је подељена на три деонице – од Београда до Велике Плане, од Велике Плане до Параћина и од Параћина до Ниша.

Навео је да ће у септембру бити расписани први тендери за изградњу друге и треће деонице, а да већ у јулу почиње да се ради тунел на деоници Сталаћ-Ђунис, те да је сигуран да ћемо током јесени имати извођача за ту деоницу.

– То значи да ћемо у наредне три године имати 230 километара брзе пруге од Београда до Ниша, а када та пруга буде завршена, од Ниша до Београда ће се стизати за сат и 40 минута – рекао је Весић и додао да је то визија председника Вучића да се повеже читава Србија.

У међувремену ће, каже Весић, 2026. године бити завршен мађарски део брзе пруге, до Будимпеште, тако да ће брзом пругом бити повезани Будимпешта, Суботица, Нови Сад, Београд и Ниш.

Како је додао, од Београда до Будимпште ће се брзим возом стизати за два сата и 45 минута.

– Настављамо даље са изградњом брзе пруге, према Скопљу. Тренутно се ради 23 километара брзе пруге од Ниша према Брестовцу, од ЕУ смо тражили средства за изградњу наших 135 километара брзе пруге од Брестовца до Прешева, а Северна Македонија ће тражити средства за свој део пруге, до Скопља, што значи да ћемо се у будућности повезати са Скопљем – рекао је Весић и додао да је то права визија западног Балкана који је саобраћајно повезан.

Између осталог, навео је да у јулу почиње изградња 18,3 километара пруге између Земун поља и новог Националног стадиона чија је изградња у току, аеродрома „Никола Тесла“ и центра Сурчина.

Такође, навео је да ће се радити реконструкција пруге Ваљево-Врбница на прузи Београд-Бар чији је део између Ресника и Ваљева већ реконструисан, те додао да Црна Гора такође од ЕУ потражује средства за реконструкцију њиховог дела пруге Београд-Бар.

Осим тога, Весић је рекао да се ради на пројекту реконструкције пруге Рума-Шабац-Лозница што је наш део пруге према Сарајеву, а да се очекује да ће се у наредном периоду почети са реконструкцијом банатске пруге која почиње у Панцеву, иде преко Кикинде и Новог Милошева, а завршава у Суботици.

– То је 200 километара пруге кроз Банат како би и тај део наше земље саобраћајно повезали – додао је Весић.

Говорећи о друмској инфраструктури, министар је између осталог рекао да ће радови на Фрушкогорском коридору бити завршени у септембру 2026. године, те подсетио да се на траси тог коридора ради тунел „Иришки венац“ дужине 3,5 километара, који је најдужи у нашој земљи.

Навео је да се граде два моста у Новом Саду, на Фрушкогорском коридору – један код Петроварадина, а други у наставку Булевара Европе.

– Све ће бити завршено до септембра 2026. године, осим моста у наставку Булевара Европе који ће бити завршен до краја те године – рекао је Весић и додао да ће то омогућити да се и Рума и Шабац и Лозница и Ириг повежу много брже са Новим Садом.

Весић је рекао да су ови пројекти важни јер где год се изграде ауто-пут, брза саобраћајница или пруга, ту долазе инвестиције, преноси Б92.

– Ниједан инвеститор неће да инвестира тамо где не може да превози робу – навео је и додао да нове инвестиције значе нова радна места што значи веће плате, а самим тим и бољи животни стандард, као и развој локалних бизниса и туризма.

– Зато је визија председника Вучића о развоју инфраструктуре важна јер то повезује Србију – додао је Весић.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept