Početna » (ВИДЕО) ПОВОДОМ 10. ОКТОБРА ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА ПАЛАНКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПОЛОЖИЛЕ ВЕНЦЕ

(ВИДЕО) ПОВОДОМ 10. ОКТОБРА ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА ПАЛАНКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПОЛОЖИЛЕ ВЕНЦЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Данас је 10. октобар Дан ослобођења Смедеревске палнке у Другом светском рату.

Поводом 78. годишњице овог значајног датума, СУБНОР Смедеревске Паланке је одао почаст жртвама, полагањем венаца на тргу Хероја.

Венце су, поред предаставника СУБНОР-а, положли у име Општине С. Паланка Никола Вучен, председнк општине, пензионерска удружења и политичких партија.

 

У БОРБАМА ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ БЕОГРАДА
(од 9. до 20. октобра 1944)
1. СПАЈАЊЕ СА ЈЕДИНИЦАМА ЦРВЕНЕ АРМИЈЕ, ОСЛОБОЂЕЊЕ ТОПОЛЕ
И МЛАДЕНОВЦА

Врховни командант НОВЈ маршал Јосип Броз Тито 9. октобра 1944. обавестио је Штаб 1. армијске групе да су совјетске трупе избиле на леву обалу Дунава на читавој дужини низводно од Земуна и да ће совјетске јединице које су наступале кроз источну Србију преко Петровца на Млави за дан или два стићи на Велику Мораву, у рејон Велике Плане, одакле ће кренути ка Београду. У вези с тим наредио је Пеку Дапчевићу, команданту 1. армијске групе, да своје десно крило, после спајања са јединицама Црвене армије код Велике Плане, одмах усмери према Београду.1

Kако је својом одлуком од 6. октобра већ био оријентисао четири дивизије за дејство на комуникацију Kрагујевац—Београд и за повезивање са јединицама Црвене армије према Великој Морави, Стабу 1. армијске групе није било тешко да у духу наређења Врховног команданта дивизијама прецизира задатке: 1. дивизији да нападне сектор Младеновац— —Раља и заузме Младеновац; 5. дивизији да овлада сектором Топола— —Наталинци—с. Kусадак и заузимањем Смедеревске Паланке да се споји са јединицама Црвене армије; 21. дивизији да наступа правцем с. Цумић— -хс. Сараново—с. Баничина у сусрет јединицама Црвене армије у рејону Велике Плане; 17. дивизији да на простору с. Овсиште—с. Цумић—с. Јару- шице—с. Угљаревац затвори правце од Kрагујевца према Тополи и Рачи.2

Пета дивизија из рејона Аранђеловца пошла је на задатак 9. октобра према следећем распореду: 1. крајишка бригада, ојачана батеријом топова, увече 9. октобра напада Тополу, а одмах затим продужава покрет за Наталинце; 10. крајишка бригада по потреби садејствује 1. крајишкој бригади
у заузимању Тополе; ако се Топола не заузме до зоре 10. октобра, преузима положаје од 1. крајишке бригаде и блокира непријатеља у граду; 4 крајишка бригада поставља заседе на путу Топола—Младеновац код с. Белосавци и спречава покрет Немаца у оба правца, а једним батаљоном, ојачаним минерским ођељењем, руши железничку пругу Мла- 1) Београдска операција, стр. 147. 2) Наређење Штаба 1. пролетерског корпуса, Зборник 1/13, 75. Младеновац—Паланка код станице у Kовачевцу; њена заседа код Белосаваца остаје на задатку и 10. октобра; 21. српска бригада до 24 часа 9. октобра стиже у с. Загорицу, налази се у општој резерви и по потреби садејствује 1. и 4. крајишкој бригади. 3) Заповест Штаба 5. дивизије од 9. октобра 1944, Зборник 1/13, 80.

 

 

Због упорног отпора једног њемачког батаљона, ојачаног тенковима, Топола није заузета. Прва крајишка бригада имала је 10 рањених.
Она је у подне 10. октобра ушла у празне Наталинце и наставила покрет према Паланци. На заседу 4. крајишке бригаде код Белосаваца није наишао непријатељ, а ,њен батаљон ноћу 9/10. октобра заузео је железничку станицу Kовачевац и разрушио железничку пругу, у борби убио 10, а заробио 4 Немца. Ови заробљеници на саслушању су изјавили да се њихова јединица повлачи из Смедеревске Паланке испред Црвене армије. Обавештајни центар бригаде добио је податке из других извора да су трупе Црвене армије 9. октобра прешле Велику Мораву и заузеле Марковац и Велику Плану. На основу тих података штаб дивизије је 10. октобра наредио да
три бригаде наставе покрет према Смедеревској Паланци и железничкој прузи Младеновац—Глибовац, а 10. крајишка да заузме Тополу. Тога дана на железничкој прузи између Kовачевца и Kусатка разбијена је моторизована колона јачине око 300 Немаца и Черкеза, погинуло је око 40, а заробљено 40 војника, заплијењена су 2 топа, 7 пушкомитраљеза, 90 пушака, 300 ручних бомби, 20.000 метака, 25 коњских кола са разним материјалом. Остали дио ове непријатељске колоне пробио се у Младеновац.
Ми смо имали 1 мртвог и 6 рањених.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept