Početna » ПОВОДОМ ДАНА РОМА ПРОЈЕКАТ “СПЕКТАР КУЛТУРЕ РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ” РЕАЛИЗОВАН У САРАОРЦИМА

ПОВОДОМ ДАНА РОМА ПРОЈЕКАТ „СПЕКТАР КУЛТУРЕ РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ“ РЕАЛИЗОВАН У САРАОРЦИМА

од Паланка данас
0 Коментар


 

Поводом обележавања Међународног дана Рома и Ромкиња реализован је пројекат Спектар културе ромске националне мањине у општини Смедерево месна заједница Сараорци, у Основној школи ,,Херој Света Младеновић“.Ученици су припремили рецитације на ромском и српском језику, представили су се млади таленти ромске националне мањине и Културно уметничка друштва су по обичајима мештана из Сараораца играли у порти цркве Свети Никола ,,Љубавни ромски плес игре војводине, Буњевка и друге културне игре, програм су водиле високообразоване Ромкиње из Милошевца и Лозовика.

Друга виолина Србије 2023. године као млади таленти, ученици који похађају изборни предмет Ромски језик са елементима културе, и многи други који су дали допринос у неговању културе и очувању језика ромске националне мањине.

На овај начин дали смо на значају промовисања ромске културе, традиције и очувању језика јер је по први пут је организовано на овакав начин и Основна школа ,,Херој Света Млденовић“ је једина школа у Поуднавском региону која већ 7 година има изборни предмет ромски језик са елементима националне културе.

Пројекат се спроводио уз подршку Националног савета ромске националне мањине , КУД Бахталипе и други донатори. Овог дана дајемо на видљивости на ромске националне мањине, али и изазове са којима се суочавају грађани ромске националне мањине. Гости ове манифестације је био одборник Скупштине града Смедерева Дејан Стојковић, чланица већа за образовање града Смедерева, Представници Националног савета ромске националне мањине, представбици школа, КУДова, родитељи, и други мештани Сараораца.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept