ПОВОЉНА ФИНАНСИЈСКА СРЕДСТВА ПОЧЕТНИЦИМА У ПОСЛОВАЊУ

Министарство привреде и Фонд за развој другу годину заредом нуде повољна финансијска средства свим почетницима у пословању, а данас ће бити расписан позив свима који размишљају о покретању сопственог посла. Ове године Министарство привреде издвојило је 150 милиона динара за доделу бесповратних средстава, док је Фонд за развој определио 350 милиона динара за кредитирање предузећа и предузетника.

– Програм је конципиран тако да комбинује бесповратна средства и повољне кредите, односно укупно улагање почетника моћи ће да буде финансирано с 30 одсто бесповратни и са 70 одсто кредитне подршке под повољним условима, односно с каматном стопом од 1,5 или 3 одсто годишње уз валутну клаузулу, зависно од средстава обезбеђења – истиче помоћница министра привреде за мала и средња предузећа и предузетништво Катарина Обрадовић.

С обзиром на то да тај сегмент привреде није много интересантан пословним банкама, готово и да не постоји новац који почетници у пословању могу добити, због чега је програм Министарства и Фонда за развој осмишљен тако да помогне предузетницима. Паре по том програму могу се користити за различите немене, а велика су помоћ онима који тек почињу посао и немају их довољно.

– Новац је намењен пре свега за улагање у опрему, реконструкцију, адаптацију пословног простора и, наравно, до 20 одсто за трајна обртна средства, односно да би могао да се набави репроматеријал и друге ствари неопходне за отпочињање пословања – рекла је Катарина Обрадовић.

Финансијска подршка намењена је пре свега незапосленим лицима која желе да покрену сопствени посао, али и постојећим предузетницима, микро и малим предузећима која су регистрована у АПР-у у 2016. или 2017. години. Све потребне информације могу се пронаћи на сајту Министарства привреде и фонда за развој.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/povoljna-finansijska-sredstva-pocetnicima-u-poslovanju/