ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ ЗА РОЂЕНЕ 1999 ГОДИНЕ И СТАРИЈЕ

У току jaнуара почело је увођење у војну евиденцију младића који ове године постају пунолетни. Општи позив за увођење у војну евиденцију упућен је младићима рођеним 1999. године и старијих годишта, који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, да се јаве центрима Министарства одбране у својим градовима и регулишу ту законску обавезу. Потребно је на увид понети личну карту или, уколико је лице не поседује, неку другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет.

Увођење у војну евиденцију могуће је у свим центрима Министарства одбране за локалну самоуправу, па тако и у Смедеревској Паланци понедељком и средом у времену од 9 до 15 часова у згради општине на другом спрату соба бр 305.

. Општи позив за увођење у војну евиденцију траје до краја фебруара, после чега ће бити упућивани појединачни позиви свима који се нису одазвали.

Младићи који живе у иностранству своје право и законску обавезу испуњавају у најближем дипломатско-конзуларном представништву у земљи боравка.

Они који се не одазову позиву за упис у војну евиденцију подлежу прекршајној одговорности по члану 126. Закона о војној, радној и материјалној обавези. Истовремено, ако војни обвезници не изврше своју законску обавезу, а то је да буду уведени у војну евиденцију, територијални органи Министарства одбране не могу им издавати потврду – уверење о регулисаној војној обавези, потребну за одобрења боравка у иностранству или отпуст из држављанства.

За све оне који то желе, после евидентирања, омогућено је добровољно служење војног рока, а касније и напредовање у професионалном саставу Војске Србије. Тиме стичу бројне предности, међу којима је и могућност заснивања сталног радног односа.

Детаљније информације о увођењу у војну евиденцију можете пронаћи на сајту Министарства одбране (део Обавезе одбране), где се може преузети и Упитник за увођење регрута у војну евиденцију.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/poziv-za-uvodjenje-u-vojnu-evidenciju-za-rodjene-1999-godine-i-starije/