ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ ЗА РОЂЕНЕ ’99 ГОДИНЕ И СТАРИЈЕ

Како је најавио пуковник Миша Крговић из Управе за обавезе одбране, од данас важи општи позив за увођење у војну евиденцију, док ће од маја центри Министарства одбране почети упућивање појединачних позива, свима који се нису одазвали.

Од 2011. године од кад је служење војске добровољно и од кад га служе и жене годишње војну обуку прође између 1.200 и 2.400 младића и девојака.

 Док је служење војног рока било обавезно и до 20.000 младића годишње је пролазило војну обуку.
Како су се геополитичке прилике у свету јако закомпликовале уз мигрантску кризу, али и све већу нетрпељивост и тензије на Западном Балкану, све су јачи гласови да се врати обавеза служења војног рока.

У Министарству су истакли да они са Војском Србије непрекидно прате развој ситуације и стање безбедности у региону и свету. Кажу да се разматра могућност поновног увођења обавезног служења војног рока, о чему одлуку доноси Скупштина Србије на предлог Министарства.

Према проценама, та одлука би државу коштала око 70 милиона евра.

Док не дође до евентуалног ревидирања одлуке Народне скупштине из јануара 2011. године, којом је обустављена обавеза служења војног рока, сви момци и девојке који желе да служе војни рок са оружјем, то могу урадити по принципу добровољности.

За оне који то желе, после евидентирања које расписало Министарство, омогућено је добровољно служење војног рока или професионални ангажман у Војсци Србије.

РТС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/poziv-za-uvodjenje-u-vojnu-evidenciju-za-rodjene-99-godine-i-starije/